Μπλίνκεν και Μπέρμποκ προειδοποιούν τη Μόσχα για την Ουκρανία

Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2022 08:35
UPD:08:45
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+


Σκληρή στάση έναντι της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας ,επέδειξαν από κοινού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλινκεν και η Γερμανίδα ομόλογός του Ανναλένα Μπέρμποκ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Στέητ Ντηπάρτμεντ,οι δυο υπουργοί προειδοποίησαν τη Ρωσία οτι αν συνεχίσει  να ενεργεί εναντίον της Ουκρανίας, θα αντιμετωπίσει με  «σοβαρές συνέπειες».

«Οι ρωσικές ενέργειες θα έχουν ένα ξεκάθαρο κόστος », δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών  κατά την πρώτη της επίσκεψη στην Ουάσιγκτον μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Μια εκ νέου παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας θα είχε «σοβαρές συνέπειες» για τη Ρωσία,πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ βλέπουν τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ως «μια άμεση πρόκληση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».
Ο Μπλίνκεν απείλησε τη Ρωσία με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης. «Και αυτή δεν είναι μόνο η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας. Είναι η συλλογική θέση πολλών χωρών, συμμάχων και εταίρων », τόνισε ο Μπλίνκεν.
Η Μπέρμποκ σημείωσε ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει απόφαση για την ασφάλεια στην Ευρώπη ,χωρίς την Ευρώπη». Η «συμμετοχή των ενδιαφερόμενων ευρωπαϊκών κρατών» είναι «κεντρική» στις επερχόμενες συνομιλίες, τόνισε.
 

Συζήτηση για το Nord Stream 2
 

Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται συνομιλίες σε πολλά επίπεδα με τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ωστόσο, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της διαδραματίζουν μόνο δευτερεύοντα ρόλο σε αυτό. Η Μόσχα μιλάει κυρίως με εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Αυτό εγείρει φόβους ότι η Ευρώπη μπορεί να παρακαμφθεί. Ο Μπλίνκεν είπε πάντως στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. «Όταν πρόκειται για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη ,χωρίς την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά

Ο Μπλίνκεν απαίτησε πάντως ότι σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, δεν θα πρέπει να επιτραπεί η έναρξη λειτουργίας του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 της Βαλτικής Θάλασσας. «Από τη δική μας οπτική γωνία, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι το φυσικό αέριο θα ρέει μέσω αυτού του αγωγού, ότι θα τεθεί σε λειτουργία ,εάν η Ρωσία επαναλάβει την επιθετικότητά της», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.


Η Μπέρμποκ  απλώς επεσήμανε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων έχει αναστείλει τη διαδικασία πιστοποίησης για το Nord Stream 2. «Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία έχουμε και ένα μέσο στα χέρια μας». Η γερμανική κυβέρνηση θα λάβει επίσης «αποτελεσματικά μέτρα» με τους εταίρους της στην ΕΕ εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως «όπλο» ή εάν προχωρήσει σε «περαιτέρω επιθετικές ενέργειες», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών

 

Διαφορές στις θέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας πρόεκυψαν πάντως στο θέμα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας. Η Μπέρμποκ  κατέστησε σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εξετάζει τις εξαγωγές όπλων.  Ο Μπλίνκεν από την πλευρά του τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με αμυντικά όπλα. Η μαζική ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες ,τροφοδοτεί τους φόβους στην Ουκρανία καθώς και στη Δύση για μια επικείμενη ρωσική εισβολή στο γειτονικό κράτος. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε σχέδια επίθεσης, απορρίπτει την κριτική για τις κινήσεις των στρατευμάτων και, από την πλευρά της, κατηγορεί το Κίεβο και το ΝΑΤΟ για «προβοκάτσιες». 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή