Η διά ζώσης διδασκαλία είναι απαραίτητη, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Βούληση της κυβέρνησης αλλά και του συνόλου των επιστημόνων είναι πως πρέπει να είναι ανοιχτά, ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά και τη σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.
Όπως σημείωσε, το προηγούμενο τετράμηνο οι σχολικές μονάδες της χώρας λειτούργησαν υποδειγματικα και υπογράμμισε πως και από την ερχόμενη εβδομάδα τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τρόπο ασφαλή για τα παιδιά και τους εεργαζόμενους στις εκπαιδευτικές δομές.
Η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας και η άνοδος των κρουσμάτων είναι κάτι αναμενόμενο, δεδομένου ότι είναι η πλέον μεταδοτική, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Όπως συμπλήρωσε, «παρακολουθούμε την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια πίεση που παρατηρείται σε πρώτη φάση κυρίως στα επείγοντα περιστατικά και στις απλές κλίνες, αλλά είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις, οι οποίες χρειάζονται.
Ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές Κλινικές από το 10% έως 15% των απλών κλινών τους, προκειμένου να διαχειρίζονται Covid περιστατικά.
Αυτό θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις απλές κλίνες Covid. Αντίστοιχα, συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ, που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non Covid περιστατικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και σε άλλα περιστατικά non Covid, που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές Κλινικές, κατόπιν κατεύθυνσης που δίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Πιστοποιητικό νόσησης
Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, τα αυξημένα κρούσματα covid-19 «μας υποχρεώνουν να αλλάξουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα χορηγείται το πιστοποιητικό νόσησης.
Με υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί άμεσα, πλέον όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει αυτό να το επιβεβαιώνουν με PCR.
Ωστόσο, προκειμένου να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid, προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια» γνωστοποίησε.
Νίκη Κεραμέως: Περισσότερα τεστ
Εξειδικεύοντας τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως είπε πως αυτό θα γίνει με αυξημένα τεστ για κορωνοϊό.
Όπως εξήγησε, η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων. Ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα, είναι τρεις οι βασικές προσαρμογές-αλλαγές:
1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self-test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Επομένως την εβδομάδα από 10 έως 15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self-test αντί για δύο. «Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφάλειας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν, αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς.
Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα, θυμίζω ότι από τις ημέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου.
Τα τεστ αυτά θα διανεμηθούν δωρεάν στα φαρμακεία, θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτή την εβδομάδα» είπε η υπουργός.
2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self-test θα διενεργούνται πλέον και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
«Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης και της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας» σημείωσε.
3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, «φεύγουμε από τη λογική του "σταυρού", δηλαδή των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στον κρούσμα και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για πέντε μέρες. Θα κάνουν δύο rapid test και ένα self-test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self-test την εβδομάδα. Άρα, σε περίπτωση κρούσματος πέντε τεστ σε πέντε ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές τους θα κάνουν σύνολο τρία self-test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
Και για τους εκπαιδευτικούς: Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί πέντε τεστ σε πέντε ημέρες. Όλα αυτά σε περίπτωση κρούσματος. Δύο rapid test και ένα self-test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία self-test δωρεάν την εβδομάδα».
Η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις, οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα για τα νέα αυτά πρωτόκολλα.
Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για τους εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή διενέργειας εκδρομών κλπ εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν.
Επίσης, τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα τα Πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.
Το σκεπτικό
Η υπουργός ζήτησε το 2022 «να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο και ακόμη περισσότεροι τα δώρα της Επιστήμης, να ξεπεράσουμε την πανδημία και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».
Επανέλαβε δε «τη μεγάλη σημασία τής δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Πρώτα από όλα για το αυτονόητο. Για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης λειτουργία των σχολείων μας. Έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στον φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές τους, με τους εκπαιδευτικούς τους. Ταυτόχρονα, όμως, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε βδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν, «πρωταρχικό μας ενδιαφέρον είναι τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες που συνθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ακριβώς για αυτό αποδεχτήκαμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο, και θεσπίσαμε ένα πρωτόκολλο με αυξημένους ελέγχους, που όπως αποδείχτηκε, λειτούργησε πολύ καλά.
Τα παιδιά μας ήταν περισσότερο ασφαλή στα σχολεία παρά εκτός αυτού. Αποτέλεσμα ήταν ότι στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε κρούσμα σε τμήμα δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα. Έτσι και τώρα, αποδεχθήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται το πρωτόκολλο αυτό στα δεδομένα της μετάλλαξης "μικρον"» ανέφερε.
Η κ. Κεραμέως επισήμανε πως το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες και πλέον, «χάρη στην πολύτιμη καθοδήγηση της Επιτροπής, προβλέπεται η προσαρμογή του στα δεδομένα της μετάλλαξης "Όμικρον".
Τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς συμβάλλατε καθοριστικά από την αρχή της σχολικής χρονιάς στην αποτελεσματική εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Θέλουμε για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσουμε πάρα-πάρα πολύ για αυτή την καίρια συμβολή σας, αλλά και για την αυξημένη φροντίδα που είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξετε, προκειμένου να τηρηθούν τόσο οι ισχύουσες όσο και οι πρόσθετες προβλέψεις του πρωτοκόλλου.
Πολλές ευχαριστίες και στα στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, που και αυτά έχουν συμβάλει καθοριστικά στην πιστή εφαρμογή του πρωτοκόλλου και των μέτρων προστασίας και πρόληψης.
Ξεκινάμε, λοιπόν, τη Δευτέρα με πρόσθετους ελέγχους, με ακόμη μεγαλύτερη επένδυση στα τεστ, με συνεχή παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων, με συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή των Ειδικών» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.