Θ. Πάγκαλος: Το Κυπριακό δεν πρέπει να συνυπολογίζεται στα κριτήρια ένταξης της Τουρκίας

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2007 16:00
UPD:18:51
A- A A+

Για «πολύ ωφέλιμη συνάντηση» έκανε λόγο ο αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσώπησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, κ. Πάγκαλος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, επισήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις τις οποίες, όπως τόνισε, η ¶γκυρα έχει αναλάβει πολύ πριν από το Σχέδιο Ανάν.

Όπως επίσης παρατήρησε, το δημοψήφισμα για το Κυπριακό δεν θα πρέπει να συνυπολογίζεται στα κριτήρια ένταξης και να λειτουργεί ως αντίβαρο για την Τουρκία, ενώ επεσήμανε την ανάγκη διευθέτησης των προβλημάτων που αφορούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στο Κόσσοβο και στις επικείμενες εξελίξεις σχετικά με τον προσδιορισμό του καθεστώτος του, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι πρόκειται για θέμα που αφορά ολόκληρη την περιοχή και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει η απαίτηση για θυσίες και παραχωρήσεις μόνο από τους Σέρβους, χωρίς κάποιο ισχυρό αντάλλαγμα.

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΕΠ επανέλαβε ότι πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Όπως είπε, το Συμβούλιο κατέληξε στο στο συμπέρασμα ότι, με δεδομένη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δεν θα πρέπει τα Σκόπια να ελπίζουν σε προοπτική ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του θέματος του ονόματος, όπως προβλέπουν οι δεσμεύσεις που τα ίδια τα Σκόπια έχουν αναλάβει στο παρελθόν, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας και των αποφάσεων του ΟΗΕ που έχουν αποδεχτεί.

Ερωτηθείς αν τέθηκε στη συνεδρίαση το θέμα της επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία, ο κ. Πάγκαλος ότι ειναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής το οποίο δεν μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή