Ο Ντε Λιχτ στην Μπαρτσελόνα και ο αντίκτυπος στα οικονομικά της Γιουβέντους

Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 10:12
REUTERS/MASSIMO PINCA
A- A A+

Δύο χρόνια μετά τη μεταγραφή του στη Γιουβέντους από τον Άγιαξ με τυμπανοκρουσίες, το όνομα του Ματάις ντε Λιχτ βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του μεταγραφικού παζαριού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Gazzetta dello Sport, η Μπαρτσελόνα έχει βάλει στο στόχαστρο το νεαρό Ολλανδό στόπερ για την καλοκαιρινή αγορά. Οι Καταλανοί αναζητούν αμυντικό για το μέλλον, γι' αυτό και ο Ντε Λιχτ βρέθηκε στην κορυφή της λίστας.

Ένα σκηνικό που θυμίζει το 2019, όταν στο τέλος της σεζόν, που είδε τον Άγιαξ να αγγίζει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο σύλλογος των Μπλαουγκράνα έβαλε στόχο τον Ντε Γιονγκ, ενώ τον Ντε Λιχτ αγόρασε η Γιουβέντους, που κατάφερε να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό της «Μπάρτσα» βάζοντας στο τραπέζι 75 εκατ. ευρώ πληρωτέα σε πέντε χρόνια και παρεπόμενα μπόνους 10,5 εκατ., ήτοι σύνολο: 85,5 εκατ. και πενταετές συμβόλαιο 8 καθαρών εκατομμυρίων.

Σε εκείνη τη συμφωνία - γράφει η La Gazzetta - προβλεπόταν μια ρήτρα 125 εκατομμυρίων ευρώ, που ίσχυε για κάθε σύλλογο που θα συμφωνούσε με τον παίκτη. Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για μειωμένη «ειδική» ρήτρα, ύψους 75 εκατομμυρίων, που ισχύει μόνο για την Μπαρτσελόνα, η οποία ρήτρα ωστόσο δεν περιλαμβανόταν στη συμφωνία που έκαναν το 2019 ο παίκτης και οι «Μπιανκονέρι».

Ανεξάρτητα από το αν ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους μπορεί να πραγματοποιηθεί ή όχι, ξεκινώντας από την πραγματική δυνατότητα της Μπαρτσελόνα να προχωρήσει σε μια τόσο ακριβή συμφωνία μετά από αυτή του Φεράν Τόρες, είναι ενδιαφέρον να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που θα είχε η μεταγραφή στα οικονομικά της Γιουβέντους και τι ποσό θα χρειάζονταν οι «Μπιανκονέρι» για να αποφύγουν μια απώλεια.

Ξεκινώντας από τα διαθέσιμα αξιόπιστα στοιχεία, από τον ισολογισμό που έκλεισε στις 30 Ιουνίου 2021, είναι σαφές ότι το ιστορικό κόστος του Ντε Λιχτ είναι ίσο με 85.701.000 ευρώ.

Μετά από δύο σεζόν, η καθαρή αξία του παίκτη έχει πέσει στα 51.882.000 ευρώ. Μόλις περάσει κι αυτή η σεζόν, στις 30 Ιουνίου 2022 η λογιστική αξία θα μειωθεί περαιτέρω στα 34.588.000 ευρώ.

Αυτό είναι το ελάχιστο ποσό που πρέπει να εισπράξει η Γιουβέντους για να αποφύγει απώλεια κεφαλαίου. Μια υπογραφή που φαίνεται απολύτως εφικτή για μια εξαιρετική προοπτική όπως ο Ντε Λιχτ του οποίου η ποιότητα είναι εμφανής παρά τις κάποιες δυσκολίες που συνάντησε ο παίκτης στη Γιουβέντους τις τελευταίες σεζόν.

Τι θα συμβεί αν η Μπαρτσελόνα αποφασίσει να πληρώσει τη ρήτρα αποδέσμευσης; Με επένδυση 125 εκατ. ευρώ, το κεφαλαιακό κέρδος για τη Γιουβέντους θα ανερχόταν σε περίπου 90,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση που -υποθετικά- επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ορίου 75 εκατ. για τους «Μπλαουγκράνα», η τυχόν υπεραξία θα είναι περίπου 40,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2021-22, η Γιουβέντους θα εξοικονομούσε τον μισθό του διεθνή αμυντικού στο μπάτζετ της σεζόν 2022/23, κάτι που -αν υποθέσουμε ότι είναι ακόμα στα 8 εκατ. ευρώ καθαρά- θα σήμαινε χαμηλότερο βάρος στο σύνολο των αποδοχών για 10,48 εκατομμύρια ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις