Όταν η καραντίνα συρρικνώνεται... «είναι η οικονομία, ανόητε»

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 07:02
UPD:07:02
EPA/FRANCK ROBICHON
A- A A+

Όλο και περισσότερες χώρες  μειώνουν την διάρκεια της περιόδου καραντίνας, κυρίως για όσους νοσούν αλλά ειναι ασυμπτωματικοί, μεσούσης της έκρηξης των κρουσμάτων παγκοσμίως λόγω της  Όμικρον.

Άλλα κράτη και περιοχές πάλι, το... πάνε πιο κάτω: Το Κεμπέκ, η δεύτερη σε πληθυσμό επαρχία του Καναδά άναψε πράσινο για ορισμένες, βασικές, κατηγορίες εργαζομένων να συνεχίσουν να δουλεύουν ακόμη και αν βρεθούν θετικοί στην Covid-19.

Η δημοτική αρχή της Μαδρίτης επίσης, αποφάσισε ότι κάποιοι από τους υπαλλήλους της θα μπορούν να εργάζονται παρά το γεγονός ότι θα έχουν θετικό τεστ, εφόσον το ιικό φορτίο τους, και επομένως η μολυσματικότητά τους, κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Κι αν αναρωτιέται κανείς πώς οδηγούμαστε από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, στα χαλαρώτερα πρωτόκολλα, η απάντηση (πρέπει να) είναι γνωστή. «it's economy, stupid»  (είναι η οικονομία ανόητε), σύμφωνα με την ρήση που έκανε σημαία του ο Κλίντον. Ή, πιο κομψά, η ισορροπία μεταξύ της «δημόσιας υγείας» και της «οικονομικής ανάπτυξης.

Άντονι Φάουτσι

Εν αρχή ήν τα...CDC

Την αρχή έκαναν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)  των ΗΠΑ  όταν το βράδυ της Δευτέρας εξέδωσαν την σύσταση να μειωθεί το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 σε πέντε ημέρες, αντί για 10 που ήταν μέχρι σήμερα, εφόσον όμως είναι ασυμπτωματικοί.

Μετά το πέρας των 5 ημερών της απομόνωσης, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες 5 ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους.

Επίσης, όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου, η οδηγία αναφέρει πως δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον νέο κορωνοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι παραδέχτηκε  ότι οι αλλαγές στοχεύουν, εν μέρει, στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας.

«Θέλουμε να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στην εργασία, ιδιαίτερα στις βασικές θέσεις εργασίας» είπε στο CNN. Ο ίδιος άνθρωπος αργότερα παρότρυνε τον κόσμο να μείνει μακριά από τα πάρτι των εορτών

«Η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας», δήλωσε και η Rochelle Walensky, διευθύντρια  των CDC  εξηγώντας την απόφαση του οργανισμού. 

 

«Κίνδυνος για την λειτουργία των επιχειρήσεων»

Πρόσφατα το Εμπορικό, Επιχειρηματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Μάλτας δήλωσε ότι ανησυχεί πως η τρέχουσα περίοδος καραντίνας 14 ημερών για τα θετικά κρούσματα Covid-19 και τις επαφές τους δεν είναι βιώσιμη. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τις ημέρες της απομόνωσης» τόνισαν 

« Όπως έχουν τα πράγματα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι επιχειρήσεις που παρέχουν βασικές υπηρεσίες να μην μπορούν να λειτουργούν αδιάλειπτα. Οι εταιρείες που δεν μπορούν να στραφούν σε εξ αποστάσεως εργασία, όπως ο κλάδος των κατασκευών, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήμαατα που θα θέσουν σε κίνδυνο περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού. Σούπερ μάρκετ, λιανική πώληση και ο τουριστικός τομέας θα επηρρεαστούν αρνητικά».

 

REUTERS/HENRY NICHOLLS
Πιέσεις και..αντίσταση στην Βρετανία

Στην Βρετανία, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και Συντηρητικοί βουλευτές πιέζουν τον Μπόρις Τζόνσον να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να μειώσει περαιτέρω τη χρονική διάρκεια της απομόνωσης όσων διαγιγνώσκονται θετικοί. «Όπως υποστηρίζουν, αυτό θα   λειτουργούσε ευεργετικά ως προς την πλήρωση ελλείψεων προσωπικού  σε επιχειρήσεις και νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα  στοιχεία, πάνω από 18.000 γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό των Βρετανικών νοσοκομείων έχουν μολυνθεί και απουσιάζουν από το πόστο τους. Ενώ οι υπολογισμοί του Πανεπιστημίου Southbank του Λονδίνου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, στο χειρότερο σενάριο, θα μπορούσε να απουσιάζει ταυτόχρονα έως και το 40% του υγειονομικού προσωπικού του  NHS. 

Ο καθηγητής Tim Spector από το Kings College του Λονδίνου, ο οποίος διεξάγει μια πανεθνική μελέτη για τα συμπτώματα του COVID, έγραψε στο Twitter την Τρίτη  ότι η μείωση των ημερών της απομόνωσης θα «προστατεύσει την οικονομία».

Ο πρόεδρος της Βρετανικής Συνομοσπονδίας  Βιομηχανίας (CBI), Λόρδος Bilimoria, δήλωσε επίσης «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τη διαταραχή στην ζωή μαςς και στην οικονομία με όσο το δυνατόν ασφαλέστερο τρόπο. Είναι ανάγκη οι άνθρωποι  να απομονωθούν για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο».

Δεν γνωρίζουμε ακόμη αρκετά για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού ώστε να μειώσουμε τον χρόνο της καραντίνας σε πέντε ημέρες, αντέτεινε την Τετάρτη επικεφαλής του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS).

Στο ίδιο μήκος κύματος και  η υπουργός Ατόμων με Αναπηρία, Υγείας και Εργασίας, Κλόι Σμιθ.Δεν υπάρχουν «τρέχοντα σχέδια» για μείωση της περιόδου απομόνωσης στην Αγγλία σε πέντε ημέρες, σημείωσε.

 

Όπισθεν από την Νότια Αφρική

Πάντως η Νότια Αφρική, όπου και εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα Όμικρον, έσπευσε να ανακαλέσει τους κανόνες που είχε ανακοινώσει μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε συνέχεια των οδηγιών των CDC, βάσει των οποίων δεν απαιτείτο πλέον η καραντίνα ή η διενέργεια τεστ για όσους είχαν έρθει σε επαφή με κρούσματα κορωνοϊού εφόσον δεν παρουσιάζαν συμπτώματα.

Η υποχώρηση ήρθε μετά τον βομβαρδισμό αντιδράσεων από επιστημονικούς φορείς , ΜΜΕ και πολίτων που ανησυχούν.

«Αποφασίστηκε να τεθεί σε αναμονή η εφαρμογή των αναθεωρημένων οδηγιών λαμβάνοντας  υπόψη όλα τα σχόλια και τις εισηγήσεις που έγιναν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των αρχών που έκαναν γνωστό πως θα εκδοθεί νέα εγκύκλιος άμεσα με νέες οδηγίες. 

 

Στην Ελλάδα

Την Τρίτη και στην Ελλάδα έγινε γνωστό πως η καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς  μειώνεται στις 5 από 10 ημέρες  Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς.

Κατερίνα Άτση

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή