«Πέφτει» η αυλαία των κινηματογραφικών προβολών για το 2021

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 09:35
A- A A+

Δύο αξιόλογες ταινίες για όλες τις ηλικίες, ένα ποιητικό arthouse δράμα και η animation μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου, ρίχνουν την αυλαία της κινηματογραφικής χρονιάς για το 2021, την ώρα που περιμένουμε τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που είναι σε έξαρση.

«Μικρή Μαμά»

Η οκτάχρονη Νέλι μόλις έχασε την αγαπημένη της γιαγιά και βοηθά τους γονείς της να τακτοποιήσουν τα πράγματά της. Εξερευνά το σπίτι όπου μεγάλωσε η μαμά της, Μαριόν, και το δάσος όπου έπαιζε και είχε χτίσει ένα δεντρόσπιτο, για το οποίο έχει ακούσει τόσα πολλά. Ξαφνικά, η μητέρα της φεύγει και η Νέλι αναζητά παρηγοριά στο δάσος. Εκεί, θα συναντήσει ένα κορίτσι της ηλικίας της, που χτίζει ένα δεντρόσπιτο. Το όνομά της είναι Μαριόν...

H νέα ταινία της Σελίν Σιαμά, μετά το «Πορτρέτο Μιας Γυναίκας που Φλέγεται», είναι ένα γλυκόπικρο οικογενειακό δράμα, ένα παραμύθι για όλες τις ηλικίες και τις εποχές.

«Που Κρύβεται η Άννα Φρανκ»

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά από την πρώτη φορά που η Άννα Φρανκ έγραψε στο διάσημο ημερολόγιό της, η Κίτι, η φανταστική φίλη στην οποία η Άννα απηύθυνε τις αφηγήσεις και τις μύχιες σκέψεις της, ζωντανεύει ξαφνικά μέσα στο Μουσείο της Άννας Φρανκ, όπου φυλάσσεται σήμερα το διασωθέν χειρόγραφο του ημερολογίου. Χωρίς να ξέρει πόσα χρόνια έχουν περάσει ή τι έχει συμβεί στην Άννα και την αδελφή της, Μάργκο, η Κίτι παίρνει το ημερολόγιο και το σκάει μπερδεμένη στο σύγχρονο Άμστερνταμ, σε αναζήτηση απαντήσεων. Όσο οι δρόμοι γεμίζουν αφίσες, οι οποίες διαφημίζουν την αμοιβή που προορίζεται για όποιον βρει το χαμένο ημερολόγιο, η Κίτι θα βρεθεί ανάμεσα στους αδύναμους και περιθωριοποιημένους της πόλης και θα ανακαλύψει πολλά για τον κόσμο μας τότε και σήμερα.

Ο Άρι Φόλμαν («Βαλς με τον Μπασίρ») ξαναγράφει την ιστορία της Άννα Φρανκ, σε ένα animation επίκαιρο όσο ποτέ.

Ματαίωση χριστουγεννιάτικης προβολής

Στο πλαίσιο των πιο πρόσφατων υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας, το Athens Open Air Film Festival ανακοίνωσε τη ματαίωση των προβολών που είχαν εναπομείνει, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονταν σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, η ματαίωση αφορά την ταινία «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» (Κρις Κολόμπους, 2001), η επετειακή προβολή της οποίας -είκοσι χρόνια από την πρεμιέρα- ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στο Ζάππειο.

Στήριξη 20 εκατομμυρίων για κινηματογράφους, διανομή, θέατρα, μουσικές σκηνές

Με βάση κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β’ 6231/24.12.2021) και συνυπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Επικρατείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της οικονομικής ενίσχυσης θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων, χώρων παραστάσεων, επιχειρήσεων κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών με συνολικό ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021.

Στόχος, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών των συγκεκριμένων τομέων του πολιτισμού από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, με βασικό «εργαλείο» την επιδότηση των κενών θέσεων σε θέατρα, κινηματογράφους, πολιτιστικούς χώρους.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σχολίασε: «Η επέκταση του μέτρου επιδότησης θέσεων αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλέγματος προστασίας που έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση για τη θωράκιση του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα και των εργαζομένων του. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί στον τομέα του Πολιτισμού από την Πολιτεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Σημειώνεται ότι σε συνέχεια της δημοσίευσης της απόφασης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε, την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, σε πρώτη καταβολή 2,6 εκατ. ευρώ για ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών κ.λπ. για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

Προτεινόμενα για εσάς