«Μέτρον άριστον»

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Απεφεύχθη η επιβολή των νέων υγειονομικών μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά, την οποία έτρεμε η εστίαση, και αυτά θα εφαρμοστούν τελικά από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι τις 16 σίγουρα, αλλά με πιθανότητα -όπως ανακοινώθηκε- παράτασης, η οποία ασφαλώς θα κριθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και δεν θα αποτελεί έκπληξη εάν αυτή θα είναι μεγάλη. Μάλλον έκπληξη θα είναι να ισχύσουν τα μέτρα μόνο για δύο εβδομάδες.

Δυστυχώς η πανδημία, λόγω των μεταλλάξεων, συνεχίζει να δημιουργεί «τοπίο στην ομίχλη» όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την υφήλιο, με άλλους ειδικούς -ή και μη- να προβλέπουν πολλαπλάσιες «καραβιές» νεκρών και άλλους να χαρακτηρίζουν την Όμικρον ως «δώρο» και αρχή του τέλους της πανδημίας, προκαλώντας βέβαια εν μέρει θυμηδία ακόμη και στους μη αμφισβητίες και αρνητές του ιού και των εμβολίων, κάτι το ευκταίο ασφαλώς, αλλά και εξίσου αμφίβολο όσο ο Τρίτος Κόσμος παραμένει ανεμβολίαστος και μπορεί να «γεννήσει» νέες μεταλλάξεις.

Σε αυτό το ρευστό σκηνικό και σε μια χώρα όπως η Ελλάδα -με σίγουρα όχι από τις καλύτερες, αλλά πλέον όχι και από τις χειρότερες οικονομίες- και ενώ στην πράξη με την Όμικρον θεωρούνται -όπως τουλάχιστον υποδεικνύουν τα νέα μέτρα- ευάλωτοι όλοι και όχι μόνο οι ανεμβολίαστοι, είναι απορίας άξιον πώς ανακοινώσεις μέτρων, που εκ των πραγμάτων θέτουν υπό άτυπο lockdown ένα σημαντικό μέρος του κλάδου της εστίασης, δηλαδή τα μπαρ, club και κέντρα διασκέδασης αλλά και επιφέρουν ξανά μείωση τζίρων σε όλη την εστίαση λόγω του περιορισμού του ωραρίου, δεν συνοδεύονται από μια γενική, έστω και αρχική, δήλωση πρόθεσης ανακούφισης των επιχειρήσεων που πλήττονται. Των ίδιων επιχειρήσεων, στις οποίες είχε ειπωθεί ότι αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί δεν θα έχουν πρόβλημα. Και όμως τώρα καλούνται ξανά να πληρώσουν το μάρμαρο, αλλά αυτή τη φορά από μόνες τους και ενώ και τα νοικοκυριά, δηλαδή η πελατεία τους, είναι σε εξίσου δεινή θέση λόγω της μεγάλης ακρίβειας στην ενέργεια κ.ο.κ.

Προ μερικών ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης είχε δηλώσει ότι ο προϋπολογισμός του 2022 έχει μεγάλο αποθεματικό για δαπάνες Covid, εάν αυτές καταστούν αναγκαίες. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αλλάξει αν μη τι άλλο η επικοινωνιακή στάση της κυβέρνησης, να αρχίσουν να «ξεδιπλώνονται» τέτοια μέτρα και δαπάνες, καθώς τα χθεσινά νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στο «βουνό» υποχρεώσεων που φέρνει το 2022 σε χιλιάδες μικρομεσαίους και επαγγελματίες που είχαν πληγεί από την πανδημία. «Μέτρον άριστον» δηλαδή, όπως ήξεραν και έλεγαν οι πρόγονοί μας... Η αγορά και η πραγματική οικονομία δεν σηκώνουν άλλα πλήγματα... 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή