Κήρυξαν τον πόλεμο στον πόλεμο

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2007 17:40

A- A A+

Ο Στιβ Μορτίγιο, που υπηρετεί στο πυροβολικό των Ηνωμένων Πολιτειών, έζησε ένα χρόνο στη Σαμάρα στο Ιράκ. Επέστρεψε στην πατρίδα του και τώρα παλεύει κόντρα στο «λάθος» πόλεμο, και τους εφιάλτες που κουβαλάει από το Ιράκ, φτάνοντας μέχρι το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. «Το χειρότερο», λέει, «ήταν, όταν σκοτώνονταν οι φίλοι μου στο Ιράκ και εγώ ήμουνα δίπλα τους. Αυτό με ακολουθεί μέχρι σήμερα».

Ο Στιβ Μορτίγιο συνεχίζει να υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά είναι ένας από τους χίλιους και πλέον εν ενεργεία στρατιώτες που εκφράζουν δημοσίως την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ιράκ. Στις ΗΠΑ, οι ένστολοι είτε των ενόπλων δυνάμεων, είτε της εθνικής φρουράς, απαγορεύεται να διαδηλώνουν. Αλλά ο Μορτίγιο και οι συνάδελφοί του βρήκαν ένα παραθυράκι στο σχετικό νόμο, που επιτρέπει στους στρατιώτες να ζητούν το τέλος του πολέμου στο Ιράκ εμμέσως, δια των βουλευτών του Κογκρέσου. Μαζί με το Μορτίγιο έφτασαν στην Ουάσιγκτον και άλλοι στρατιώτες, όπως ο πεζοναύτης Λίαμ Μέιντεν για να επιδώσουν ιδιοχείρως στους βουλευτές της περιφέρειάς τους τη διαμαρτυρία τους κατά της στρατηγικής του προέδρου Μπους στο Ιράκ. «Αυτή η ένσταση», λέει ο Μέιντεν, «είναι η άποψη εν ενεργεία στρατιωτών. Ο πόλεμος είναι αδικαιολόγητος, ανήθικος και χωρίς προοπτική να κερδηθεί. Είμαστε σήμερα εδώ, διότι οι συνάδελφοί μας στο Ιράκ πεθαίνουν, την ώρα που οι πολιτικοί τσακώνονται».

«Ο πρόεδρος δεν εκφράζει το στράτευμα», λέει ο Στιβ Μορτίγιο. Μαζί του στο Καπιτώλιο ήρθε και η μητέρα του Αλεξ Καρμπανάρο, που σκοτώθηκε πριν από έξι μήνες στο Ιράκ. «Είναι έτοιμοι να πεθάνουν για μας και εμείς τους αφήνουμε αβοήθητους. Είναι τα παιδιά μας. Φέρτε τα παιδιά μας πίσω».

Ο Σιάμ Μέιντεν έστησε πρόσφατα μια ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, μέσω της οποίας ο κάθε στρατιώτης μπορεί να στείλει τη διαμαρτυρία του στο βουλευτή της περιφέρειάς του. 1085 εν ενεργεία στρατιώτες, έκαναν ήδη την αρχή. Κήρυξαν ανοιχτά τον πόλεμο, στον πόλεμο του Ιράκ, που θα είναι όμως «μια μακρόχρονη μάχη», όπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα USA Today, όταν ερωτήθηκε εάν το Ιράκ θα εξακολουθήσει να αποτελεί πρόβλημα και για τον διάδοχο του τον Ιανουάριο του 2009.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή