Φόρο τιμής στον Φίλιππο απέτισε η βασίλισσα Ελισάβετ στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της

Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2021 18:43
REUTERS/POOL
A- A A+

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ μίλησε για την απώλεια του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου το Σάββατο, ενθυμούμενη την «άτακτη λάμψη» στα μάτια του σε ένα ασυνήθιστα προσωπικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα προς το έθνος.

Η 95χρονη μονάρχης είπε ότι ενώ τα Χριστούγεννα ήταν μια περίοδος ευτυχίας για πολλούς, μπορεί να είναι δύσκολα για όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, και φέτος ειδικά κατάλαβε γιατί, έχοντας χάσει τον Φίλιππο, 99 ετών, τον Απρίλιο μετά από 73 χρόνια γάμου.

«Η αίσθηση της υπηρεσίας, η πνευματική του περιέργεια και η ικανότητά του να βρίσκει κάτι διασκεδαστικό από οποιαδήποτε κατάσταση ήταν όλα ακατάσχετα», είπε στην παραδοσιακή προηχογραφημένη εορταστική εκπομπή της, αποτίοντας φόρο τιμής στον «αγαπημένο μου Φίλιππο».

«Αυτή η άτακτη ερωτική λάμψη ήταν τόσο φωτεινή στο τέλος όσο όταν τον κοίταξα για πρώτη φορά», είπε.

Η βασίλισσα είπε ότι ήξερε ότι ο Φίλιππος θα ήθελε η οικογένειά του να απολαύσει τα Χριστούγεννα και θα υπήρχε χαρά για αυτούς παρά την απουσία του «οικείου γέλιου» του.

Έδωσε το μήνυμά της καθισμένη σε ένα γραφείο πάνω στο οποίο βρισκόταν μια φωτογραφία της ίδιας και του Φίλιππου, να στέκονται αγκαλιά και να χαμογελούν ο ένας στον άλλο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2007.

Για το μήνυμά της, η βασίλισσα φόρεσε μια καρφίτσα από ζαφείρι που φορούσε στον μήνα του μέλιτος το 1947 και για το πορτρέτο του Diamond Wedding. Φωτογραφίες της ίδιας και του Φίλιππου σε διάφορες φάσεις της ζωής τους εμφανίστηκαν στην οθόνη την ώρα που μιλούσε.

Η Ελισάβετ περνά τα Χριστούγεννα στο Κάστρο του Ουίνδσορ, δυτικά του Λονδίνου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ένα διάλειμμα από τη βασιλική παράδοση που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19. Πηγή του παλατιού είπε ότι αυτό αντικατοπτρίζει μια προληπτική προσέγγιση όταν η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται γρήγορα.

Τα στενά μέλη της οικογένειας επρόκειτο να την επισκεφθούν, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου γιου της, πρίγκιπα Κάρολου και της συζύγου του Καμίλα. 

THE ROYAL FAMILY CHANNEL

Συνήθως, όλοι οι Ουίνδσορ μαζεύονται για τα Χριστούγεννα σε ένα άλλο σπίτι της, το κτήμα Σάντρινγκχαμ στην ανατολική Αγγλία. Η βόλτα τους σε μια κοντινή εκκλησία για μια χριστουγεννιάτικη λειτουργία είναι βασικό στοιχείο του βασιλικού εθίμου.

Με τους καθημερινούς αριθμούς μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Βρετανία να σημειώνουν ρεκόρ, η βασίλισσα την περασμένη εβδομάδα ακύρωσε ένα μεσημεριανό γεύμα πριν από τα Χριστούγεννα με την οικογένειά της, επίσης προληπτικά. 

Στο μήνυμά της μίλησε επίσης για την επερχόμενη Πλατινένια Ιωβηλαία χρονιά της, η οποία ξεκινά τον Φεβρουάριο και θα σηματοδοτήσει τα 70 χρόνια της στον θρόνο. Είναι η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία, αφού το 2015 ξεπέρασε την προ-προγιαγιά της Βασίλισσα Βικτώρια.

Είπε ότι ελπίζει ότι το ιωβηλαίο θα είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους «να ευχαριστήσουν για τις τεράστιες αλλαγές των τελευταίων 70 ετών, κοινωνικές, επιστημονικές και πολιτιστικές, και επίσης να κοιτάξουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή