Λα Πάλμα: Σταμάτησε η δραστηριότητα του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα

Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2021 16:46
UPD:16:51
REUTERS/BORJA SUAREZ
A- A A+

Χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από τρεις μήνες για να κοιμηθεί ξανά το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα: η έκρηξη στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα, που προκάλεσε σημαντικές ζημιές, έληξε επίσημα το Σάββατο.

«Σήμερα η επιστημονική επιτροπή μπορεί να το πει, η έκρηξη έλαβε τέλος», ανακοίνωσε ο Χούλιο Πέρεθ, ο επικεφαλής του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τα ηφαιστειακά Νησιά (Pevolca) σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο. «Δεν υπάρχει λάβα, καμία σημαντική εκπομπή αερίου, κανένας σημαντικός σεισμός», είπε ο αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η έκρηξη έχει διαρκέσει «85 ημέρες και 18 ώρες» από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Χρειάστηκαν δέκα συνεχόμενες ημέρες χωρίς ορατά σημάδια ηφαιστειακής δραστηριότητας, χρόνος που απαιτείται σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να μπορέσουν να πουν ότι το επεισόδιο τελείωσε, ενώ το τέλος της έκρηξης έγινε αισθητό αρκετές φορές τους τελευταίους τρεις μήνες, πριν να ξαναρχίζει κάθε φορά λίγες μέρες αργότερα, προς απογοήτευση των κατοίκων του νησιού.

Τώρα το Κούμπρε Βιέχα είναι σε λήθαργο, οι χείμαρροι λάβας του είναι μαύροι, παγωμένοι, σκληροί και ένα στρώμα μαύρης άμμου - στάχτης - έχει εγκατασταθεί σαν πέπλο πάνω από το μέρος. Θα χρειαστούν χρόνια, αν όχι μια δεκαετία, για να καθαριστεί και να ανοικοδομηθεί η γη.

Οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η περιοχή θα παραμείνει επικίνδυνη για αρκετό καιρό ακόμη λόγω των επίμονων εκπομπών τοξικών αερίων και του γεγονότος ότι η λάβα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να κρυώσει. Για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης της γης.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι εγγεγραμμένη στην ιστορία της Λα Πάλμα, η οποία, όπως και τα άλλα έξι νησιά του Αρχιπελάγους των Καναρίων - που βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της Αφρικής - είναι ηφαιστειακής προέλευσης.

Ωστόσο, πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκρηξη που γνώρισε το νησί: ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου, ήταν η πρώτη για 50 χρόνια, μετά από εκείνες του ηφαιστείου Σαν Χουάν το 1949 και της Τενέγουια το 1971.

Παρά τη διάρκειά του και τις εντυπωσιακές εικόνες των ροών λιωμένης λάβας, δεν υπήρξαν θύματα, αλλά προκάλεσε τεράστιες ζημιές: περισσότεροι από 7000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, μεταξύ των οποίων περίπου 600 εξακολουθούν να ζουν σε ξενοδοχεία και σχεδόν 3000 κτίρια καταστράφηκαν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή