Οι «τεράστιες και ξεχασμένες τραγωδίες» στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου

Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2021 15:15
UPD:15:18
via REUTERS/VATICAN MEDIA
A- A A+

Ο πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε σε διάλογο τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο καθώς ο κόσμος γιόρτασε τα δεύτερα Χριστούγεννα υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο παραδοσιακό μήνυμά του για την Ημέρα των Χριστουγέννων «Urbi et Orbi» προς τους πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο ποντίφικας εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι οι «τεράστιες τραγωδίες» στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ «πέρασαν στη σιωπή» και προειδοποίησε για νέα βία στη σύγκρουση που βράζει στην Ουκρανία.

«Σε αυτή την εποχή της πανδημίας... Η ικανότητά μας για κοινωνικές σχέσεις έχει δοκιμαστεί πολύ, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση να αποσυρόμαστε, να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, να σταματήσουμε να προσπαθούμε να συναντήσουμε άλλους και να κάνουμε πράγματα μαζί», είπε.

«Σε διεθνές επίπεδο, επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος αποφυγής του διαλόγου, ο κίνδυνος αυτή η περίπλοκη κρίση να οδηγήσει σε συντομεύσεις αντί να δρομολογηθεί σε μακρύτερα μονοπάτια του διαλόγου», συνέχισε. «Ωστόσο μόνο αυτοί οι δρόμοι μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση των συγκρούσεων και σε διαρκή οφέλη για όλους», τόνισε. 

Σε όλο τον κόσμο, «συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες μεγάλου αριθμού συγκρούσεων, κρίσεων και διαφωνιών. Αυτές δεν φαίνεται να τελειώνουν ποτέ. Πλέον σχεδόν δεν τις παρατηρούμε. Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ σε αυτές που τεράστιες τραγωδίες που περνούν τώρα στη σιωπή », είπε, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

«Στην Ουκρανία, αποτρέψτε τις νέες εκρήξεις μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης», είπε, καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης αυξάνονται για την τύχη της στρατηγικής πρώην Σοβιετικής χώρας.

Η βία κατά των γυναικών είναι ανεξέλεγκτη στην πανδημία

Ο ποντίφικας αναφέρθηκε επίσης στη βία κατά των γυναικών, η οποία είναι «αχαλίνωτη την εποχή της πανδημίας». «Προσφέρετε ελπίδα σε παιδιά και εφήβους που υφίστανται εκφοβισμό και κακοποίηση», πρόσθεσε.  «Δώστε παρηγοριά και στοργή στους ηλικιωμένους, ειδικά σε αυτούς που είναι πιο μόνοι. Δίνει γαλήνη και ενότητα στις οικογένειες, τον πρωταρχικό τόπο εκπαίδευσης και τη βάση του κοινωνικού ιστού», συνέχισε. 

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε επίσης τον κόσμο να εμπνεύσει όλους τους ανθρώπους να βρουν τις καταλληλότερες λύσεις για να ξεπεράσουν την κρίση της υγείας και τις συνέπειές της. «Έχετε γενναιόδωρες καρδιές για να παρέχετε την απαραίτητη φροντίδα, ειδικά τα εμβόλια, στους πιο άπορους πληθυσμούς», πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή