Τουλάχιστον 16 νεκροί στο ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στα ανοιχτά της Πάρου

Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2021 07:39
UPD:11:47
parianostypos.gr
A- A A+

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στο ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου, όταν ιστιοφόρο που μετέφερε τουλάχιστον 80 πρόσφυγες και μετανάστες, αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα τουλάχιστον 16 άνθρωποι.

Πρόκειται 12 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος. 

Το λιμενικό σώμα διέσωσε από το ναυάγιο του σκάφους 63 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο (61 άνδρες, 2 γυναίκες). Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας της Πάρου με μέριμνα του οικείου Δήμου, ενώ κάποιοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πάρου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Όπως αναφέρει το λιμενικό, το ιστιοφόρο είχε αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία. Σρη σχετική ανακοίνωση του λιμενικού, αναφέρεται επίσης, ότι μερικοί εκ των επιβαινόντων δήλωσαν ότι στο σκάφος που αναποδογύρισε επέβαιναν περίπου ογδόντα άτομα. Το σκάφος έχει ρυμουλκηθεί στη Νάουσα Πάρου.

Στις έρευνες, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (E.K.Σ.E.Δ.), συμμετέχουν ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος C 130, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ στο σημείο έσπευσε και η μονάδα υποβρύχιων αποστολών του Λ.Σ. 

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται ενώ προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πάρου. 

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά περιστατικό που σημειώνεται στο Αιγαίο στην διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, με το νέο απολογισμό να ανεβάζει σε τουλάχιστον 30 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τα ναυάγια των τελευταίων ημερών στα ελληνικά ύδατα.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις σε αυτές τις επικίνδυνες διελεύσεις», ανέφερε σε tweet το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, φέτος περισσότεροι από 116.000 αιτούντες άσυλο διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φτάσουν σε χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το UNHCR. Το UNHCR ανέφερε ότι το 55% εκ των οποίων ταξίδεψε στην Ιταλία, το 35% στην Ισπανία και το 7% στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να κατευθύνεται προς τη Μάλτα και την Κύπρο.

Γ. Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα σώζει ζωές που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο

Τη λύπη του για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους στα ελληνικά ύδατα τις τελευταίες ημέρες, εκφράζει με μήνυμα του ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης  Όπως αναφέρει, τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή