Μπορεί να είναι γκέι ο Santa Claus; Η διαφήμιση από τη Νορβηγία που έγινε viral

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021 13:35
UPD:13:41
Shutterstock
A- A A+

Οι χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις έχουν γίνει ετήσια παράδοση, που συχνά εμφανίζονται ως μίνι ταινίες με τη δική τους εορταστική ιστορία. Όμως, μια νορβηγική διαφήμιση, με τον πατέρα των Χριστουγέννων να φιλά έναν άντρα που τον περιμένει στο σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων, αποτέλεσε έκπληξη.

Στο Όταν ο Χάρι συναντά τον Santa Claus, την τετράλεπτη διαφήμιση της κρατικής ταχυδρομικής υπηρεσίας Posten της Νορβηγίας, εμφανίζεται ο άνδρας να γράφει στον Santa Claus ένα γράμμα στον Βόρειο Πόλο με το μήνυμα: «Το μόνο που θέλω για τα Χριστούγεννα είσαι εσύ». Και η επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα.

«Θέλαμε να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια από την κατάργηση ενός νόμου που απαγορεύει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», λέει η Monica Solberg, διευθύντρια μάρκετινγκ της Posten. Η διαφήμιση έχει προβληθεί πάνω από δύο εκατομμύρια φορές στο διαδίκτυο.

«Το μέγεθος της ανταπόκρισης μας ξάφνιασε λίγο. Περιμέναμε αντίδραση, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό».

Η διαφήμιση προκάλεσε ελάχιστη αποδοκιμασία, ή έστω ανασήκωμα των φρυδιών, στη Νορβηγία ή στις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αλλά έχει προκαλέσει κάποια συζήτηση πέρα ​​από αυτό. Εκτός από τον έπαινο, υπήρξε κριτική, με ισχυρισμούς ότι σεξουαλικοποίησε τον Santa Claus ή ότι τον έδειξε να... απατά την Ms Claus.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, η ιδέα ενός γκέι χριστουγεννιάτικου ρομαντισμού θα ήταν αμφιλεγόμενη. Μια έρευνα την Πέμπτη έδειξε ότι πολλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι ο ομοφυλόφιλος πατέρας των Χριστουγέννων είναι «απαράδεκτος», αν και υπήρχε σαφής διαχωρισμός στις ηλικιακές ομάδες.

POSTEN

Ωστόσο, στη σκανδιναβική περιοχή η διαφήμιση θεωρήθηκε γενικά ως μια συγκινητική χριστουγεννιάτικη ιστορία, που αντικατοπτρίζει την προοδευτική προσέγγιση της Νορβηγίας στα δικαιώματα των LGBT.

Μέχρι το 1972 η ομοφυλοφιλία στη Νορβηγία αποτελούσε ποινικό αδίκημα και οι αλλαγές στις συμπεριφορές χρειάστηκαν χρόνο. Οι Νορβηγοί μπορεί τώρα να σηκώνουν τους ώμους τους σε μια διαφήμιση που δείχνει τον Santa Claus να φιλάει έναν άλλον άντρα, αλλά αν δεν ήταν μια συγκεκριμένη ακτιβίστρια, τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά.

Η Kim Friele έχει πιστωθεί με την αδυσώπητη εκστρατεία για τις αλλαγές, πρώτα στον νόμο περί του ιδίου φύλου το 1972 και στη συνέχεια στον νόμο περί εταιρικής σχέσης της Νορβηγίας που επέτρεψε τον γάμο ομοφύλων 21 χρόνια αργότερα.

Ήταν τέτοια η εθνική σημασία της Friele που όταν πέθανε σε ηλικία 86 ετών τον περασμένο μήνα, της έγινε μια κρατική κηδεία στην οποία συμμετείχαν μέλη της βασιλικής οικογένειας της Νορβηγίας.

Η ίδια είχε πει κάποτε στο νορβηγικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NRK πώς μέχρι τη δεκαετία του 1960 τα ομόφυλα ζευγάρια έπρεπε να συναντώνται σε μυστικά underground κλαμπ και πώς κρίνονταν από την κοινωνία. Αντέδρασε δίνοντας διαλέξεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, εμφανιζόμενη στα ΜΜΕ και έγινε αναγνωρίσιμο πρόσωπο κατά τη διάρκεια των δημόσιων συζητήσεων.

«Τους δίναμε διαλέξεις, θα τους λέγαμε για τη ζωή μας. Δεν θα καθόμασταν εκεί και θα ακούγαμε όλα τα μαθήματα των σχολικών βιβλίων τους. Θα εξηγούσα τι είδους άνθρωποι είμαστε», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή