Χριστούγεννα της πανδημίας στη Βηθλεέμ

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021 07:33
UPD:07:35
REUTERS/MUSSA ISSA QAWASMA
A- A A+

Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, την πόλη που γεννήθηκε ο Ιησούς: Οι καμπάνες του Ναού της Γεννήσεως χτυπούν χαρμόσυνα, αλλά οι εικόνες στον περίβολο της εκκλησίας είναι καταθλιπτικές. Τίποτα δεν θυμίζει παραμονή Χριστουγένννων. Δεν υπάρχει η παραμικρή κίνηση στον προαύλιο χώρο του εκκλησιαστικού συγκροτήματος, όπου συνήθως ήταν μπλοκαρισμένος απο τα πούλμαν. Άδεια και η εκκλησία. Η πανδημία έχει βάλει δυστυχώς και εδώ το χέρι της: Προ Covid, οι επισκέπτες περίμεναν στην ουρά για τρεις ώρες για να κατέβουν τα λίγα σκαλιά μέχρι το σπήλαιο της Γεννήσεως,όπου σύμφωνα  με την παράδοση, γεννήθηκε ο Χριστός.

Σε ένα στενό δρομάκι δίπλα στην εκκλησία, υπάρχουν δεκάδες καταστήματα με σουβενίρ ,αλλά τα περισσότερα είναι κλειστά. Δεν υπάρχουν πελάτες για να αγοράσουν. Η κυβέρνηση του Ισραήλ αναγκάστηκε να απαγορεύσει την είσοδο στους ξένους από φόβο για την παραλλαγή Όμικρον, γεγονός που επηρεάζει και τους εμπόρους αναμνηστικών στη Βηθλεέμ. «Δεν κερδίζουμε τίποτα από τους λίγους Άραβες Χριστιανούς από το Ισραήλ που έρχονται τώρα», παραπονιέται ο Ναμπίλ,ένας από τους καταστηματάρχες της Βηθλεέμ.

«Αυτοί είναι καλοί πελάτες για τα  ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, αλλά όχι για τα καταστήματα με σουβενίρ.Είναι από εδώ. Δεν αγοράζουν αυτά τα είδη. Αύριο επρόκειτο να έρθει μια μεγαλη ομάδα προσκυνητών από την Ιταλία και μια άλλη στις 30 Δεκεμβρίου. Ακυρώθηκαν και οι δύο.Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για εμάς. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν οι ταχυδρομικές παραγγελίες. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Τα έξοδα είναι μεγάλα . Η ζωή είναι ακριβή».

Στο μαγαζί του Ναμπίλ υπάρχουν κάποιοι πελάτες, ανάμεσά τους και δύο νεαρά παιδιά από τη Γερμανία ,που σπουδάζουν στη Χάιφα ,στο βόρειο Ισραήλ, και βρίσκονται στη Βηθλεέμ για λίγες μέρες. Η Μαρία Μπέλτινγκ λέει ότι κατάγεται  από το Μόναχο.

«Αγόρασα κάτι και για τη γιαγιά μου. Είναι δύσκολο να μην είσαι σπίτι για τα Χριστούγεννα ,αλλά και γι' αυτό είναι ακόμα πιο όμορφο να είσαι στη Βηθλεέμ τώρα», θα πει η νεαρή Γερμανίδα. Αισθάνεται πάντως τις γιορτινές αυτές μέρες στην πόλη, πόσο σκληρά έχει πλήξει τη Βηθλεέμ η πανδημία.

«Όλοι με τους οποίους μιλάμε λένε ότι είναι πολύ λυπημένοι που δεν υπάρχουν τουρίστες. Όποτε περπατάμε στο δρόμο, σου φωνάζουν: «Χαίρομαι που σε έχουμε εδώ». Είναι κρίμα που είναι τόσο δύσκολο αυτή τη στιγμή».
 

Συνηθισμένοι στις δυσκολίες
 

Οι κάτοικοι της Βηθλεέμ είναι συνηθισμένοι πάντως στις δυσκολίες. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων συχνά επηρεάζει  τις τουριστικές επιχειρήσεις. Αλλά στο παρελθόν η αναταραχή ήταν  συνήθως σύντομη  και μετά επέστρεφαν οι ομάδες των προσκυνητών. 

Αλλά τώρα η πανδημία συνεχίζεται σχεδόν δύο χρόνια. Από τότε που ξεκίνησε το κακό , η Βηθλεέμ έχει ερημώσει. «Χωρίς εσάς, χωρίς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ δεν είναι όμορφα»,λέει ο Ναμπίλ.Ελπίζει όμως οτι η Γέννηση του Θεανθρώπου θα αλλάξει αυτή τη φορά τα πράγματα…

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή