Ο Μπάιντεν ενάντια στον …τοίχο

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021 07:22
UPD:07:30
REUTERS/EVELYN HOCKSTEIN
A- A A+

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Παραμονές Χριστουγέννων, τουλάχιστον 12 φορές, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τους συμπατριώτες του -μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στο Λευκό Οίκο- να εμβολιαστούν για πρώτη φορά ή να κάνουν την ενισχυτική δόση. Ο Μπάιντεν τόνισε πώς θέλει να θωρακίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοιού: με περισσότερα κέντρα εμβολιασμού ,500 εκατομμύρια δωρεάν τεστ και την αξιοποίηση στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού. «Μόνο ο εμβολιασμός εγγυάται φυσιολογικά, οικογενειακά Χριστούγεννα», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη υπεύθυνη για πάνω από το 70% των νέων κρουσμάτων του Covid στις Ηνωμένες Πολιτείες , αλλά φαίνεται οτι οι εκκλήσεις του Αμερικανού Προέδρου δεν πείθουν. Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα υψηλός στις αγροτικές, βαθιά συντηρητικές περιοχές. Ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ -που ψηφίστηκε κατά κόρον σε αυτές τις περιοχές- αποδοκιμάστηκε πρόσφατα ,όταν παραδέχτηκε ότι είχε ήδη κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου.
 

Τζο εναντίον Τζο
 

Σχεδόν ένα χρόνο πριν , ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε με φιλόδοξα σχέδια για την ανοικοδόμηση της Αμερικής με έναν πιο δίκαιο κοινωνικά και φιλικό προς το κλίμα τρόπο, αλλά οι αντιδράσεις που συναντά είναι μεγάλες. Ο πιο πρόσφατος πονοκέφαλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι ένας άλλος …Τζο. Πρόκειται για τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή από τη Δυτική Βιρτζίνια, Τζο Μάντσιν που απειλεί να ακυρώσει τον φιλόδοξο και εμβληματικό νόμο ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων , με την ονομασία «Build Back Better»(BBB), με τον  οποίο ο Μπάιντεν θέλει να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο κοινωνικές και πιο πράσινες.
Ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν από τη συντηρητική Δυτική Βιρτζίνια , μια πολιτεία με μόλις 1,8 εκατομμύρια κατοίκους,αρνείται να δώσει στον Μπάιντεν την αποφασιστική 50η ψήφο στη Γερουσία, για να εγκριθεί ο νόμος BBB, που ήδη έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Τζο Μάντσιν είχε ήδη καταφέρει με τις απειλές του οτι θα καταψηφίσει τον νόμο , να μειώσει στο μισό , το κοινωνικό και οικολογικό πακέτο -από 3,5 τρισεκατομμύρια  σε 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε μιλήσει με τον Μάντσιν πολλές φορές τους τελευταίους μήνες για να κάνει τον νόμο …πιο ευχάριστο στον Δημοκρατικό γερουσιαστή. Μετά από παρότρυνση του Μάντσιν, ο Μπάιντεν είχε αφαιρέσει μάλιστα βασικά στοιχεία από το νόμο. Μεταξύ άλλων, απέσυρε διάταξη για την διαγραφή δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα φοιτητικά χρέη που πλήττουν εκατομμύρια Αμερικανούς - που βρίσκονται συχνά ακόμη σε ηλικία συνταξιοδότησης.

 

Το λόμπι του άνθρακα


Ο λόγος που ο Μάντσιν θέλει να καταψηφίσει τον κοινωνικό και φιλικό προς το κλίμα νόμο του Μπάιντεν είναι γιατί εκπροσωπεί το …λόμπι των ορυκτών καυσίμων που είναι πανίσχυρο στη Δυτική Βιρτζίνια , η οποία ονομάζεται και «πολιτεία του άνθρακα». Ουδείς άλλος γερουσιαστής παίρνει περισσότερα χρήματα από τα λόμπι των  ορυκτών καυσίμων ,από τον Μάντσιν. Η φαρμακοβιομηχανία ενίσχυσε επίσης απλόχερα την προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού Γερουσιαστή. Και τώρα ο Μάντσιν το ανταποδίδει.

Προς μεγάλη ικανοποίηση των Ρεπουμπλικάνων που βλέπουν οτι θα καταψηφιστεί το πακέτο Μπάιντεν στη Γερουσία. Κάποιοι στην Ουάσιγκτον εικάζουν ήδη ότι ο Μάντσιν θα ενταχθεί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το πακέτο μεταρρυθμίσεων «BBB» είχε ήδη εγκριθεί με οριακή πλειοψηφία δημοκρατικών ψήφων. Στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία μόνο μίας ψήφου, η ψηφοφορία αναβάλλεται ξανά και ξανά. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο.
 

 

Οργή στους Δημοκρατικούς
 

Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «ξαφνική, ανεξήγητη ανατροπή» από τον Μάντσιν. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος, ως νέος επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας, είχε προετοιμάσει τον δρόμο για τις μεταρρυθμίσεις του Μπάιντεν, αντέδρασε με σκληρές εκφράσεις κατά του Μάντσιν. Γιατί ο νόμος BBB , σύμφωνα με τον Σάντερς, είναι αυτό που θέλει η πλειοψηφία των Αμερικανών και των Δημοκρατικών ψηφοφόρων. «Ο Μάντσιν είναι μεταξύ των υπευθύνων  για το γεγονός ότι «οι υπερπλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ενώ εκατομμύρια οικογένειες της εργατικής τάξης αγωνίζονται να φέρουν φαγητό στο τραπέζι ή να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», είπε ο Μπέρνι Σάντερς. 

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ιλχάν Ομάρ, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των προοδευτικών Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε τον Μάντσιν για «διαφθορά και υποταγή στα συμφέροντα των βαρώνων  του άνθρακα».
Αν καταψηφιστεί ο νόμος BBB στη Γερουσία ,ακυρώνονται και οι δεσμεύσεις του Μπάιντεν για την προστασία του κλίματος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Ο Ρόμπερτ Ράιχ, υπουργός Εργασίας επί προεδρίας Κλίντον, κάνει λόγο για τρεις εχθρούς της αμερικανικής δημοκρατίας: «Το μεγάλο ψέμα, ο μεγάλος θυμός και τα πολλά χρήματα - Το ψέμα είναι η επιμονή του Τραμπ ότι δεν έχασε τις εκλογές του 2020, ο θυμός κατά του Μπάιντεν που καλλιεργείται από φίλο-Τραμπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και τέλος η ανεξέλεγκτη επιρροή των χρημάτων με τα οποία οι υπερπλούσιοι χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες και τελικά υπερασπίζονται τα προνόμιά τους».
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή