Berliner Zeitung: «Στην Ελλάδα οι πρόσφυγες εκτίθενται στοχευμένα στην πείνα λένε ανθρωπιστικές οργανώσεις»

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 16:40
UPD:16:43
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

 «Η συμπεριφορά έναντι προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη αποτελεί σκάνδαλο ιστορικών διαστάσεων. Πολιτικοί της ΕΕ προδίδουν κατ΄εξακολούθηση τις ανθρωπιστικές αξίες», σχολιάζει η γερμανική Berliner Zeitung με τίτλο «Η Ευρώπη βυθίζεται σε ηθικό λοκντάουν».

Η εφημερίδα παρατηρεί: «Οι εικόνες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας προβάλλονται σχεδόν με ρουτίνα στους δέκτες μας. Η πολωνική κυβέρνηση δρα χωρίς οίκτο. Την ώρα που οι Ευρωπαίοι επικρίνουν κάθε έλλειμα της Πολωνίας ως προς το κράτος δικαίου στην περίπτωση του προσφυγικού, η Βαρσοβία απολαμβάνει πλήρη στήριξη για την θαρραλέα "υπεράσπιση" των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ευρωπαϊκές αξίες δεν προδίδονται μόνο στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Στην Ελλάδα φθάνουν ολοένα και λιγότεροι πρόσφυγες. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν απέναντι. Ο θάνατος παραμονεύει. Όχι οπουδήποτε, αλλά στο κέντρο της Ευρώπης.

Όμως και για εκείνους που τα καταφέρνουν οι συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις μεταδίδουν από την Ελλάδα ότι οι πρόσφυγες εκτίθενται στοχευμένα στην πείνα. Η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε πριν από μερικούς μήνες τη νομοθεσία κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αποκτούν στην ουσία στάτους αστέγου στην ηπειρωτική χώρα και δεν έχουν πια πρόσβαση στο κράτος προνοίας.

Στόχος των μέτρων είναι να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς, όπου σύμφωνα με το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης Terre des hommes επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες και πλήρης ανομία. Εδώ και μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επιστολή της προς την Αθήνα επέκρινε την παρούσα κατάσταση. Η επιστολή έμεινε χωρίς απάντηση. Η Αθήνα δρα αποτρεπτικά και υποστηρίζει ότι οι υπόλοιπες χώρες-μέλη δεν ενδιαφέρονται για το πρόβλημα όσο δεν αφορά την επικράτειά τους».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή