«Η Σερβία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από την Τουρκία»

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007 12:18
A- A A+

Η Σερβία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο αυστριακός Ερχαρντ Μπούσεκ, ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρέπει, πριν από όλα, και μετά τις εκλογές της Κυριακής να αναλάβει στο Βελιγράδι μια νέα κυβέρνηση με την οποία η Ε.Ε. να μπορεί να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandradio Kultur.

«Διαπραγματεύσεις προβλέπονται, όμως πρώτα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Μπούσεκ, διευκρινίζοντας πως η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να βρουν σε συνεργασία με τη μελλοντική κυβέρνηση μια «ανεκτή λύση« στο θέμα του Κοσόβου.

Σύμφωνα με τον Μπούσεκ, οι πιθανότητες να σχηματιστεί μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στη Σερβία είναι αυξημένες, παρά το γεγονός ότι το υπερεθνικιστικό κόμμα ήρθε πρώτο στις εκλογές.

Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων BETA ότι σήμερα θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης, εκφράζοντας την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Τάντιτς επισήμανε ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) θα κατέβει στις διαπραγματεύσεις με το αίτημα να έχει την πρωθυπουργία».

Ο αρχηγός του Κόμματος «Νέα Σερβία» (NS), κ. Βέλιμιρ Ίλιτς, σε συνέντευξή του σε τοπική τηλεόραση της πόλης Τσάτσακ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Κοστούνιτσα θα παραμείνει πρωθυπουργός και στη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Ίλιτς εκτίμησε ότι «η πιο ρεαλιστική λύση για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι η συνεργασία των κομμάτων των οποίων ηγούνται ο Τάντιτς, ο Κοστούνιτσα και ο Ντίνκιτς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή