Προπαραμονή Χριστουγέννων, με «Σμύρνη μου Αγαπημένη» και επιστροφή στο σύμπαν του «Matrix»

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 09:03
UPD:29/12/2021 17:45
A- A A+

Προπαραμονή Χριστουγέννων,  100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η θεατρική επιτυχία της Μιμής Ντενίση ζωντανεύει στον κινηματογράφο παράλληλα με τη μεγάλη επιστροφή στο σύμπαν του «Matrix» ενώ οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στις σκοτεινές αίθουσες βραβευμένο ντοκιμαντέρ και κινούμενο σχέδιο βασισμένο σε διάσημο γερμανικό παραμύθι.  

 «Σμύρνη μου Αγαπημένη»

 

Σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, η ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση, είναι μια υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ. Στην υπόθεση του έργου, η Φιλιώ Μπαλτατζή -μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Πρωταγωνιστούν οι Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση, Ντίνα Μιχαηλίδου, Χρήστος Στέργιογλου, Νέδη Αντωνιάδου, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Γιάννης Εγγλέζος, Γιάννης Βογιατζής κ.ά.

«Gunda»

Στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ, που λάτρεψε και στήριξε ως παραγωγός ο Χοακίν Φίνιξ, αφαιρώντας από το κάδρο κάθε ανθρώπινη παρουσία κι έχοντας ως μοναδικούς πρωταγωνιστές μια γουρουνίτσα -την επονομαζόμενη Γκούντα, με τα μικρά της, δυο αγελάδες κι έναν κουτσό κόκορα, ο Βίκτορ Κοσακόφσκι παραδίδει μια ευαίσθητη καταγραφή της -σύντομης- ζωής τους.

Ασπρόμαυρο και χωρίς διαλόγους, αλλά συνοδεία μόνο των ήχων της φύσης, η ταινία καταδύεται στην καθημερινότητα των ζώων μιας φάρμας, αποτελώντας διεισδυτική ματιά στο μυστήριο της συνείδησής τους... που δεν φαίνεται να διαφέρει τελικά και τόσο από τη δική μας.

«The Matrix Resurrections»

Το τέταρτο κεφάλαιο στο sci-fi έπος της Λάνα Γουατσόφσκι παρουσιάζει την επιστροφή σε έναν κόσμο με δύο πραγματικότητες· η μία είναι η καθημερινότητα, η άλλη κρύβεται πίσω της. Για να ανακαλύψει αν η δική του πραγματικότητα υφίσταται ή είναι ένα νοητικό κατασκεύασμα, για να γνωρίσει τον πραγματικό του εαυτό, ο κύριος Άντερσον πρέπει να ακολουθήσει ξανά τον λευκό λαγό. Και αν ο Τόμας ή ο Νίο έχει μάθει κάτι καλά, είναι ότι αυτή η επιλογή, ακόμα κι αν είναι ψευδαίσθηση, είναι ο μόνος τρόπος για να βγει ή να μπει στο Matrix. Φυσικά, ο Νίο ξέρει, ήδη, τι πρέπει να κάνει.

WARNER BROS. PICTURES
Αυτό που δεν ξέρει ακόμα είναι ότι το Matrix έχει ισχυροποιηθεί και έχει γίνε πιο επικίνδυνο από ποτέ. Όλα αυτά του θυμίζουν κάτι. Déjà vu. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί  Κιάνου Ριβς, Κάρι-Αν Μος, Κριστίνα Ρίτσι, Γιάχια Αμπντούλ-Μάτιν ΙΙ, Τζέντα Πίκετ Σμίθ, Τζέσικα Χένγουικ, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Τζόναθαν Γκροφ.

«Φεγγαρόσκονη»

Στο γερμανοαυστριακό animation του Αλί Σαμαντί Αχάντι, το οποίο είναι βασισμένο σε διάσημο γερμανικό παραμύθι, ο Πίτερ και η ονειροπόλα αδελφούλα του, η Ανέλι, περνούν δύσκολα καθώς έχουν μόλις μετακομίσει σε μια νέα γειτονιά και δέχονται εκφοβισμό από κάποια παιδιά στο σχολείο τους. Μια μέρα, η Ανέλι συναντά τον κύριο Ζουζούνη, ένα σκαθάρι που μιλά, αλλά είναι απελπισμένο, γιατί έχει χάσει το μικροσκοπικό έκτο πόδι του σε ένα ατύχημα·μα το χειρότερο είναι ότι κάποιος του το έκλεψε και το πήρε μαζί του στο φεγγάρι!

Σύμφωνα με μια παλιά προφητεία, ο κύριος Ζουζούνης μπορεί να πάρει πίσω το χαμένο του πόδι μόνο αν βρει δύο γενναία παιδιά, που θα τον συνοδεύσουν στο ταξίδι του στο φεγγάρι.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς