Ισπανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων σχεδιάζει η Καταλονία

Απορρίπτουν νέα μέτρα οι υπόλοιπες Περιφέρειες
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 14:49
UPD:14:53
REUTERS/NACHO DOCE
A- A A+

Η Κυβέρνηση (Generalitat) της Καταλονίας ανακοίνωσε αυτή τη Δευτέρα ότι επιδιώκει να εφαρμόσει απαγόρευση κυκλοφορίας για να ελέγξει την «ξέφρενη» αύξηση των λοιμώξεων, για την οποία θα ζητήσει άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο της κοινότητας.

Η κυβέρνηση, υπό την προεδρία του Πέρε Αραγονές, σχεδιάζει επίσης να κλείσει τα νυχτερινά κέντρα και να περιορίσει τις κοινωνικές συγκεντρώσεις σε μέγιστο αριθμό 10 ατόμων. Η δραστική αύξηση των θετικών κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες αναγκάζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εφαρμόσουν αυτούς τους νέους περιορισμούς για να «δώσουν ανάσα» στα κέντρα υγείας και το προσωπικό. Τα θετικά κρούσματα διπλασιάστηκαν σε επτά ημέρες, μια αύξηση που επηρεάζει τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν ήδη 1.300 νοσηλευόμενους για Covid, 310 από αυτούς σε ΜΕΘ.

Μέχρι αυτή τη Δευτέρα, οι υπόλοιπες αυτόνομες κοινότητες απέκλειαν την επιβολή νέων περιορισμών στο πρόγραμμα στη νυχτερινή ζωή, ακόμη και την αύξηση των περιορισμών χωρητικότητας που ισχύουν σε ορισμένες περιοχές. Δύο ημέρες μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων για την αντιμετώπιση της εξέλιξης της πανδημίας, η κοινότητα της Βαλένθια ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επεκτείνει την απαίτηση του πιστοποιητικού covid για πρόσβαση σε περισσότερους δημόσιους χώρους. Πέντε αυτόνομες κοινότητες, στις οποίες αναμένεται να ενταχθούν αρκετές ακόμη, θα προτείνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στη Διάσκεψη των Προέδρων αύριο, με βλέμμα στο μεγάλο πλήθος κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Ισπανία, η οποία εισήλθε σε κατάσταση «ακραίου κινδύνου» ο την Παρασκευή με επίπτωση 511 κρουσμάτων, έφτασε τα 609,38 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τη Δευτέρα. Οι πρόεδροι της Ανδαλουσίας, της Καστίλλης Λα Μάντσα, της κοινότητας της Βαλένθια, της Γαλικίας και της Χώρας των Βάσκων ανακοίνωσαν ότι αυτό θα ήταν ένα από τα κύρια αιτήματά τους στο σώμα. Ο Πέρδο Σάντσεθ ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο την επείγουσα έκκλησή του να «αξιολογηθεί» από κοινού με τις περιοχές η κατάσταση ενόψει του πολλαπλασιασμού των λοιμώξεων που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον και προκειμένου να «αξιολογηθούν νέα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν τα επόμενα λίγα εβδομάδες».

Η απόφαση για αυστηροποίηση της χρήσης μασκών θα εναπόκειται στην κυβέρνηση. Οι μάσκες προσώπου δεν ήταν πλέον υποχρεωτικές σε εξωτερικούς χώρους στις 26 Ιουνίου. Όταν εγκρίθηκε η χαλάρωση του μέτρου, η συχνότητα εμφάνισης ήταν 95,91 κρούσματα και νοσηλεύτηκαν 2.856 για Covid - που ισοδυναμεί με κατάληψη του 2,32% των επιτρεπόμενων κλινών - εκ των οποίων οι 793 ήταν στη ΜΕΘ (8, 46%). Τώρα, αν και η πίεση στα νοσοκομεία δεν έχει καμία σχέση με αυτή των προηγούμενων κυμάτων, το ξέσπασμα των λοιμώξεων έχει σημάνει συναγερμό, με την επιδείνωση να συμπίπτουν με τα Χριστούγεννα, περίοδος που χαρακτηρίζεται από εκατομμύρια ταξίδια και οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις. Επιπλέον, το εισόδημα από τον Covid έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε ένα μήνα.

Εκτός από την Καταλονία, η οποία επιλέγει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά την επικύρωσή της από το Ανώτατο Δικαστήριο χωρίς να απαιτείται κατάσταση συναγερμού για να την επιβάλει, η γνώμη των υπολοίπων περιφερειών είναι ότι δεν είναι δυνατοί περιορισμοί όπως αυτοί των προηγούμενων κυμάτων, χωρίς αυτή την κατάσταση συναγερμού. Μια επιλογή που επιμένουν κυβερνητικές πηγές δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ειδικά αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε τα δύο διατάγματα που ενέκρινε η κυβέρνηση στην πανδημία. Έτσι περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα λήψης κοινών μέτρων σε όλη τη χώρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από El País

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή