Τα φαντάσματα της Ιστορίας

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007 17:45

A- A A+

Στην Τουρκία, τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν δολοφονηθεί 19 δημοσιογράφοι, με τελευταίο θύμα τον Τουρκο-Αρμένιο Hrant Dink (φωτογραφία). Ο αριθμός αυτός την κατατάσσει στη θέση της όγδοης «πιο φονικής» για τους δημοσιογράφους χώρας στον κόσμο. Εκτός από την απειλή κατά της ζωής, οι δημοσιογράφοι έχουν υποστεί συστηματικές νομικές ταλαιπωρίες, αντιμέτωποι με το άρθρο 301 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, περί προσβολής της τουρκικής ταυτότητας.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση μπορεί να καταδίκασαν τη δολοφονία, αλλά αυτό δεν αρκεί. Η επίσημη Τουρκία φέρει ευθύνη, καθώς επιμένει να διατηρεί την επίμαχη παράγραφο 301. Οι εθνικιστές εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός αυτό, για να δημιουργήσουν το κλίμα εκείνο που οδήγησε στη δολοφονία του Dink.

Η γενοκτονία των Αρμενίων, μαζί με το Κυπριακό και το Κουρδικό, αποτελεί ένα από τα ζητήματα - κλειδιά που θα πρέπει να επιλύσει η Τουρκία στην πορεία της για την ένταξη στην Ε.Ε. Η ανάγκη για κάτι τέτοιο είναι προφανής αλλά, δεν πρέπει να αναμένουμε αποτελέσματα μέσα σε μία νύχτα, καθώς η Τουρκία είναι σιδηροδέσμια των καταλοίπων του παρελθόντος και της προσπάθειας να ισορροπήσει τις αντικρουόμενες απαιτήσεις διαφόρων δυνάμεων στο εσωτερικό της.

Μπορούμε όμως να ελπίζουμε (;) ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αδράξει την ευκαιρία να αναθεωρήσει το άρθρο 301, όχι μόνο επειδή τέτοιοι νόμοι δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κράτος, αλλά επειδή η ειλικρινής συζήτηση είναι ο καλύτερος -και ίσως ο μόνος- τρόπος ώστε να εκλείψουν οριστικά τα φαντάσματα της ιστορίας.

GUARDIAN

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή