Στο «φως» η παλαιότερη ταφή θηλυκού βρέφους στην Ευρώπη

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 08:01

Τα λείψανα του βρέφους

A- A A+

Αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν και μελετούν ένα σπήλαιο στη Λιγουρία της Ιταλίας βρήκαν την παλαιότερη γνωστή ταφή ενός θηλυκού βρέφους στην Ευρώπη. Η ταφή είναι ηλικίας 10.000 ετών και βρέθηκε στο σπήλαιο Arma Veirana.

Το βρέφος, που οι ερευνητές ονόμασαν «Νέβε» προς τιμήν ενός κοντινού ποταμού, ήταν 40 έως 50 ημερών όταν πέθανε, πριν από περίπου 10.000 χρόνια, και ήταν περιτριγυρισμένο από ταφικά αντικείμενα.

Τα λείψανα του παιδιού ήταν τυλιγμένα σε ένα σάβανο στολισμένο με περισσότερες από 60 χάντρες και τέσσερα μενταγιόν, τα οποία ήταν όλα φτιαγμένα από κοχύλια. Κοντά, ανακαλύφθηκε ένα νύχι αετού που μπορεί να ήταν δώρο.

Όπως υποστηρίζει η ομάδα στο περιοδικό Scientific Reports, η ταφή αντικατοπτρίζει τη μεταχείριση του βρέφους ως πλήρες και ολοκληρωμένο άτομο από μια πρώιμη Μεσολιθική κουλτούρα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, με τα αντικείμενα που είναι θαμμένα δίπλα του να δείχνουν τη συναισθηματική επένδυση σε αυτό το νεογέννητο.

«Η εύρεση οστών μωρών από τους προϊστορικούς ή αρχαίους χρόνους είναι γεγονός σπάνιο, γιατί είναι εξαιρετικά εύθραυστα», αναφέρει ο Tom Metcalfe για το National Geographic. Η νέα ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη επειδή τα υπολείμματα διατηρήθηκαν αρκετά καλά ώστε να εξαχθεί DNA και να καθοριστεί το φύλο του βρέφους.

Τα λείψανα ήταν τυλιγμένα σε ένα σάβανο στολισμένο με χάντρες και μενταγιόν από κοχύλια

Οι ταφές ενηλίκων που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 14.000 χρόνια είναι κάπως κοινά αρχαιολογικά ευρήματα. Όμως, τα παραδείγματα από την πρώιμη Μεσολιθική (γύρω στο 10.000 π.Χ.) είναι ελάχιστα· υπάρχει ένα κενό από το οποίο  ελάχιστα δείγματα είναι διαθέσιμα για να μπορούν οι ερευνητές να οδηγηθούν σε συμπεράσματα για αυτή την περίοδο. Το ύφος της ταφής ακόμα και σήμερα θεωρείται όχι μόνο τελετουργικό αλλά και περίπλοκο.

Ο τάφος της Νέβε βρίσκεται στο σπήλαιο Arma Veirana στα βουνά της Λιγουρίας, μια περιοχή στη βορειοδυτική Ιταλία. Είναι ένα δημοφιλές σημείο επισκέψεων και στόχος τυμβωρύχων. Οι αρχαιολογικές έρευνες ξεκίνησαν το 2015, με τους τυμβωρύχους να έχουν ανασκάψει ευρήματα -όπως εργαλεία της ύστερης εποχής των παγετώνων.

Σημάδια δραστηριότητας στο σπήλαιο χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 50.000 χρόνια, σε μια εποχή που οι πιθανότεροι κάτοικοί του θα ήταν Νεάντερταλ. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν οστά κάπρου και αλκών που έδειχναν σημάδια σφαγής, καθώς και απανθρακωμένο ζωικό λίπος. Αφού έσκαψε βαθύτερα στη σπηλιά το 2017, η ομάδα βρήκε τον τόπο ταφής του βρέφους.

Προτεινόμενα για εσάς