Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 08:18

A- A A+

Οι αντιπαραθέσεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι ζημιές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ από τους καταληψίες, η επιστροφή του εφ'άπαξ και το κλείσιμο δημόσιων ξενώνων, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες ασθενείς, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι μειοψηφίες διαλύουν την Παιδεία με τις καταλήψεις. Τραμπουκισμοί περιθωριακών κατά των φοιτητών που θέλουν να κάνουν μάθημα.

* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ξεσπάει θύελλα στην Παιδεία, ενώ άρχισαν τα πρώτα επεισόδια στα Πανεπιστήμια.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δύο ριφιφί στο Τατόι κρύβουν το μυστικό; Υποψίες ότι μερικά από τα βασιλικά κειμήλια εξήχθησαν παρανόμως, ύστερα από διάρρηξη στα θερινά ανάκτορα.

* Η ΑΥΓΗ: Πανεπιστημιακό "όχι" στην κυβερνητική πολιτική. Σήμερα μαζικό και ειρηνικό συλλαλητήριο.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Όλη η αλήθεια για την τραγωδία της Καρπάθου. Αποκαλύπτουμε το "χρονολόγιο" του άκρως απορρήτου πορίσματος του ΓΕΑ.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Κατάσταση πολιορκίας στα ΑΕΙ. Καταλήψεις και απεργίες. Ξυλοδαρμοί σε σχολές. Πρόταση πρυτάνεων για πάγωμα του νόμου-πλαισίου. Νέες φήμες περί εκλογών.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αναμέτρηση με "θύμα" την Παιδεία. Εκφραστές του κατεστημένου πίσω από την οξύτητα στα πανεπιστήμια.

* ΕΘΝΟΣ: Με αίτηση η επιστροφή του εφάπαξ. Κυβέρνηση: Όποιος θέλει αναδρομικά, να προσφύγει στα δικαστήρια.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα η Παιδεία στα πεδία των μαχών. Φοιτητές και καθηγητές διαδηλώνουν κατά των προθέσεων της Κυβέρνησης για το "¶ρθρο 16" και το πανεπιστημιακό άσυλο.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρεσιτάλ προκλήσεων από το κατεστημένο στα ΑΕΙ. Μηχανεύονται "λουκέτο" διαρκείας στα πανεπιστήμια της χώρας.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ούτε ιερό ούτε... άσυλο. Τι άφησαν πίσω τους οι καταληψίες της Θεολογικής.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρυτάνεις για να ηρεμήσει η κατάσταση στα ΑΕΙ: "Παγώστε νόμο και άσυλο".

* ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς των αντιφάσεων. Πρώτη σε επιχειρηματικότητα και σε κρατισμό!

* ESPRESSO: "Η μαύρη μαγεία με διέλυσε". Γιάννης Φλωρινιώτης: Σε ένα χρόνο μου έτυχαν όλα!

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ¶ρχισε ο πόλεμος στα ΑΕΙ. Οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΔΕΠ οδηγούν σε ακραία σύγκρουση, αγνοώντας την έκκληση των πρυτάνεων.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην εκπαίδευση. Συμπλοκές φοιτητών στη Νομική.

* ΤΑ ΝΕΑ: Πετάνε στο δρόμο τους ψυχικά ασθενείς. Η υγεία θύμα της λιτότητας.

* Η ΝΙΚΗ: Τεχνητή πόλωση. Κλίμα σύγχυσης στα ΑΕΙ καλλιεργεί η κυβέρνηση.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συλλαλητήρια για την Παιδεία σήμερα. Αμείωτο το αγωνιστικό κλίμα, κόντρα στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και τη συκοφάντηση των κινητοποιήσεων.

* Η ΧΩΡΑ: Στη σύνταξη με 11,5 χρόνια εργασίας ή με 3.500 ένσημα. Παράθυρα για συνταξιοδότηση.

* TRAFFIC NEWS: Απίστευτη περιπέτεια Βρετανού τουρίστα στην Κρήτη!

* City Press: Χάσαμε τα ασημικά στοπ. Σε εθνικό σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση της δημοπρασίας των κειμηλίων από τον οίκο Christie's.

Παιδεία

Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "σε καθεστώς πολιορκίας τελούν τα πανεπιστήμια της χώρας. Οι καταλήψεις ανέρχονται σε 315 και οι καθηγητές δηλώνουν ότι τα πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, ημερομηνία ψήφισης του άρθρου 16. Η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική, καθημερινά σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών στις σχολές, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "να μην αλλάξει ο νόμος για το άσυλο και να παγώσουν ως τον Ιούνιο οι προωθούμενες ρυθμίσεις, ζήτησαν οι πρυτάνεις των μεγαλύτερων ΑΕΙ. Καταγγέλλουν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης του δημόσιου ΑΕΙ. Η κυβέρνηση αναδιπλώνεται στην επίσπευση των ρυθμίσεων για το άσυλο, ενώ πραγματοποιείται σήμερα ένα ακόμη συλλαλητήριο. Κλείστε τα ιδρύματα, λέει τώρα στις συγκλήτους η ΠΟΣΔΕΠ".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "έκρυθμη είναι πλέον η κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας με τους τραμπουκισμούς μιας μειοψηφίας να παραλύει η Παιδεία. Στην κυριολεξία σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί οι ακαδημαϊκοί χώροι, καθώς φοιτητές επί πτυχίω που επιχείρησαν να δώσουν εξεταστική ξυλοκοπήθηκαν από ομάδες φοιτητών καταληψιών, που με το έτσι θέλω έβαλαν λουκέτο στα ακαδημαϊκά ιδρύματα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "στα άκρα ωθεί πλέον την κατάσταση στον χώρο των πανεπιστημίων η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΟΣΔΕΠ αξιώνοντας με τρόπο προκλητικό το επ' αόριστον κλείσιμο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αντιδρώντας στο περιεχόμενο του νόμου-πλαισίου, τη στιγμή που το οριστικό κείμενο δεν έχει ακόμη καταρτιστεί".

Η Traffic News επισημαίνει ότι "ένταση στην πόλη της Πάτρας, όταν μέλη φοιτητικών συλλόγων και παρατάξεων αποδοκίμασαν τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου. Ο υπουργός είχε προσκληθεί να μιλήσει σε ημερίδα για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και απέφυγε να κάνει την παραμικρή δήλωση. Ο υπουργός μόλις είχε φτάσει στην Πάτρα και πιο συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο "Αστέρας". Με το που έγινε αντιληπτός από ομάδα συγκεντρωμένων φοιτητών και σπουδαστών, ξεκίνησαν οι αποδοκιμασίες εις βάρος του. Οι αποδοκιμασίες αλλά και τα συνθήματα κυριάρχησαν για αρκετή ώρα και επί της ουσίας σημάδεψαν την έλευση του υφυπουργού Ανάπτυξης. Οι έντονες αποδοκιμασίες έγιναν με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για την αναθεώρηση του ¶ρθρου 16".

Η Espresso υπογραμμίζει ότι "αγριεύει η κόντρα μεταξύ εκπαιδευτικής κοινότητας και κυβέρνησης, με αφορμή την αναθεώρηση του άρθρου 16 και το ζήτημα του ασύλου. Οι πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για εκστρατεία δυσφήμησης της δημόσιας παιδείας, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική του "ήξεις αφήξεις" σχετικά με το χρόνο δημοσιοποίησης των προωθούμενων αλλαγών".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίσει ότι "κλίμα επικίνδυνης όξυνσης και πόλωσης δημιουργείται στα πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να συγκρούονται μεταξύ τους -στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ματαιώθηκε διά της βίας η εξεταστική- τους πρυτάνεις σε ρόλο "πυροσβέστη" να ζητούν ανακωχή με... αναστολή του κυβερνητικού έργου στην Παιδεία έως και τον Ιούνιο και τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών να απειλούν με "ολομέτωπο πόλεμο".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "κλίμα σύγχυσης σχετικά με το μέλλον των ΑΕΙ καλλιεργεί η κυβέρνηση με τη σκόπιμη ασάφεια ως προς τον χρόνο κατάθεσης του νόμου-πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Λίγες ημέρες αφότου ανακοινώθηκε η επίσπευσή της, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, έκανε μερική αναδίπλωση δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσεις τις λεπτομέρειες των προτάσεών της "όταν είναι έτοιμη".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "στα πεδία των μαχών... δοκιμάζεται σήμερα η Παιδεία, αφού φοιτητές και καθηγητές είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης για το "¶ρθρο 16" και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση, δείχνει έτοιμη να προχωρήσει στην ψήφιση των παραπάνω. Την ίδια ώρα, οι Αστυνομικές αρχές φοβούνται εκτεταμένα επεισόδια στην σημερινή κινητοποίηση και έχουν λάβει όλα τα μέτρα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "πιο σύνθετο και απρόβλεπτο καθίσταται το τοπίο αντιπαράθεσης στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα που οι πρυτάνεις τεσσάρων μεγάλων ΑΕΙ (Αθηνών, ΑΠΘ, ΕΜΠ και Πανεπιστημίου Πατρών) απηύθυναν αγωνιώδη έκκληση "να παραμείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια και να δοθεί χρόνος έως τον Ιούνιο για νηφάλια προσέγγιση", οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών δασκάλων (ΠΟΣΔΕΠ) εκδήλωναν διάθεση η αντιπαράθεση να οδηγηθεί στα άκρα".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "συνεχίζονται σήμερα οι κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών σε δεκάδες πόλεις, απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Μαζί τους και οι εκπαιδευτικοί".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "με υπευθυνότητα και καθαρές θέσεις, τέσσερις πρυτάνεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων -Αθηνών, Θεσσαλονίκης , Πατρών και ΕΜΠ- υπεραμύνθηκαν της προσφοράς των δημόσιων πανεπιστημίων, του επιπέδου των σπουδών, των αποφοίτων".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ τονίζει ότι είναι "φρούρια τα πανεπιστήμια, ενώ οι εισαγγελείς είναι έτοιμοι να παρέμβουν αυτεπάγγελτα σε περίπτωση που διαπιστώσουν πιθανές εκτροπές κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου. Σε θέσεις μάχης οι αστυνομικοί, ενώ στον αντίποδα οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν την πορεία τους κατά των αντιεξουσιαστών".

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν φοιτητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολή της λειτουργίας των ΑΕΙ, με κύρια αιτήματα να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

Υγεία

ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "θύματα και της ....λιτότητας πέφτουν οι ψυχικά πάσχοντες. Έγγραφο - σοκ της Νομαρχίας Τρικάλων προαναγγέλλει το κλείσιμο δημόσιου ξενώνα και ζητεί να επιληφθούν του προβλήματος οι... ιδιωτικές κλινικές!".

Εφ'άπαξ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "με αιτήσεις στα Ταμεία μπορούν να διεκδικήσουν το αυξημένο εφάπαξ οι συνταξιούχοι μετά τη δικαστική απόφαση- σταθμό που καταργεί το πλαφόν. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, με αποτέλεσμα, αν τα Ταμεία αρνηθούν τα αναδρομικά, οι δικαιούχοι να οδηγούνται στα δικαστήρια για τη δικαίωσή τους".

Θεολογική Σχολή

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "αποφασισμένοι να προστατεύσουν το άσυλο από τους αναρχικούς, οι οποίοι χθες κατέστρεψαν τη Θεολογική Σχολή του ΑΠ, εμφανίζονται τώρα ΕΛ.ΑΣ. και εισαγγελείς. Το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο και ενώ σε ορισμένες σχολές οι φοιτητές αντιδρούν έντονα στην απώλεια της εξεταστικής που τους οδηγούν οι ελάχιστοι καταληψίες".

Νοσοκομειακά απόβλητα

H Metropolis τονίζει ότι "δεκατέσσερα μεγάλα νοσοκομεία αδιαφορούν για τη σωστή διαχείριση των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία αποβλήτων τους. Ποια είναι και γιατί δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία. Πού επικεντρώνει το πρόβλημα η έκθεση των επιθεωρητών υγείας".

Ατμοσφαιρικοί ρύποι

Η metro σημειώνει ότι "σοκ προκαλούν στους πολίτες των μεγαλουπόλεως τα στοιχεία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με την επικινδυνότητα των τοξικών ατμοσφαιρικών ρύπων για τους πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες, οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων χάνουν κατά μέσο όρο έναν χρόνο ζωής εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ τα μικροσωματίδια των ρύπων ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα για δεκάδες δερματολογικές, αναπνευστικές και καρδιολογικές παθήσεις".

Δημοπρασία

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο που διαθέτει στο οπλοστάσιό του είναι το υπουργείο Πολιτισμού, μετά την απόφαση του Οίκου "Christie's" να προχωρήσει στη σημερινή και στην αυριανή δημοπρασία της βασιλικής συλλογής στο Λονδίνο. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία θεωρεί το θέμα εθνικό και δηλώνει ξεκάθαρα πως θα συνεχίσει τις έρευνες για την προέλευση των αντικειμένων. Η προειδοποίηση, μάλιστα, προς κάθε επίδοξο αγοραστή ότι πολύ πιθανό να βρει αντιμέτωπό του το Ελληνικό Δημόσιο, στην ουσία δυναμιτίζει την δημοπρασία, αφού πολλοί αναμένεται να διστάσουν να προχωρήσουν στην αγορά".

Η City Press γράφει:"το ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει ποια ακριβώς αντικείμενα παραχωρήθηκαν στον τέως το 1991. Δεν διευκρινίζεται αν τα κειμήλια έχουν ήδη πωληθεί από τον Κωνσταντίνο και σε ποιους. Καθυστερημένη και επιλεκτική παρέμβαση της κυβέρνησης. Christie's: Δεν έχουμε λάβει κανένα έγγραφο από το υπουργείο Πολιτισμού, η δημοπρασία ξεκινά σήμερα κανονικά".

Σύνταξη

Η ΧΩΡΑ "δέχεται καθημερινά ερωτήσεις αναγνωστών της, που δείχνουν ακριβώς αυτό το μεγάλο έλλειμμα πληροφόρησης που υπάρχει. Έτσι, λοιπόν, σε συνεργασία με τον "Ασφαλισμένο" της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής επιλέξαμε και παρουσιάζουμε τις απαντήσεις στις 2 αυτές ερωτήσεις, που ενδιαφέρουν κυρίως τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ , του Δημοσίου αλλά και όλων σχεδόν των Ασφαλιστικών Ταμείων".

Κάρπαθος

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "νέα συγκλονιστικά στοιχεία από το απόρρητο πόρισμα της Πολεμικής Αεροπορίας για τη σύγκρουση του ελληνικού και του τουρκικού F-16 στην Κάρπαθο, που στοίχισε την ζωή στον ηρωικό Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, φέρνει για πρώτη φορά στο φως η "Α".

Αντιφάσεις

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η Ελλάς είναι η χώρα των αντιφάσεων, κυρίως δε για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία της. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα διεθνών ερευνών και εκθέσεων, όπου τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι τουλάχιστον παράδοξα. Η χαρακτηριστικώτερη αντίφασις είναι αυτή που παρατηρείται ως προς την επιχειρηματικότητα αφ΄ενός, και την οικονομική ελευθερία αφ'ετέρου".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή