Θερμή υποδοχή για τον Κόφι Ανάν στη Γκάνα

Φέρεται να έχει αρνηθεί την πρόταση να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 11:43
A- A A+

Θερμή υποδοχή στο αεροδρόμιο Κοτόκα της ¶κρα στην Γκάνα, επεφύλαξαν στον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, εκατοντάδες συμπατριώτες του, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος Τζον Αγκιεκιμ Κουφουόρ. Ο Κόφι Ανάν επέστρεψε στην πατρίδα του αφού υπηρέτησε επί δέκα χρόνια ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Τόσο εγώ όσο και η γυναίκα μου συγκινηθήκαμε που σας είδαμε όλους συγκεντρωμένους να μας περιμένετε, αυτή είναι μία υπέροχη επιστροφή», δλήλωσε ο Αναν, ο οποίος προσέθεσε ότι αφού έκανε ένα μεγάλο ταξίδι και τώρα που έκλεισε ένα κύκλο, περιμένει με ανυπομονησία να καθίσει με τους συμπατριώτες του, άνδρες και γυναίκες, για να συζητήσει μαζί τους κάποια θέματα.

Ο Κόφι Αναν, ο οποίος ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους για την υποστήριξη που είχε αυτά τα 10 χρόνια, αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσει ομιλία για τον εορτασμό του χρυσού Ιωβηλαίου της χώρας και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κουφουόρ και άλλους ηγέτες.

Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι τώρα θα πρέπει να κάνει για την Γκάνα, ότι έκανε ο Νέλσον Μαντέλα για τη Νότια Αφρική μετά από 27 χρόνια στη φυλακή. Να γίνει πρόεδρος και να την οδηγήσει μακριά από την αναταραχή. Μάλιστα ομάδα εξ αυτών ξεκίνησε εκστρατεία για την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές του 2008 και επιθυμεί να τον στηρίξει ως ανεξάρτητο υποψήφιο το 2008 για «να ηγηθεί του έθνους» χρησιμοποιώντας την εμπειρία που απέκτησε.

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της δυτικοαφρικανικής χώρας πιστεύουν ότι ο 68χρονος διπλωμάτης πρέπει να ξεκουραστεί μετά από τις δύο θητείες στη γενική γραμματεία του παγκόσμιου οργανισμού. «Δε νομίζω ότι ο Αναν ψάχνει για μία ακόμη δουλειά, έχει κερδίσει την ξεκούραση, που πρέπει να του επιτρέψουμε να έχει», δήλωσε ο πρώην πρέσβης της Γκάνα στον ΟΗΕ και πρώην υπουργός εξωτερικών Τζέημς Βίκτορ Γκμπέλο.

Την άποψη ότι ο Κόφι Αναν χρειάζεται ξεκούραση συμμερίζονται και οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας του, αν και πληροφορίες θέλουν τον τεώς γ.γ. του ΟΗΕ να έχει ήδη αρνηθεί την πρόταση να είναι υποψήφιος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή