Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με αναφορές στο Κυπριακό, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, του Κοσόβου και στο θεσμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η μεταμόρφωση της Ηπείρου μας θα παραμένει ατελής όσο το τελευταίο τείχος που διαιρεί την Ευρώπη στέκεται στην Κύπρο. Η Κύπρος αποτελεί πρωταρχικά ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζήτημα που αφορά το Συμβούλιο της Ευρώπης. Περιουσίες δημεύτηκαν. Πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος», τόνισε ο κ. Καραμανλής στην αναφορά του στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης με σκοπό την επανένωση της Κύπρου, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικό στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης.
Αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της ΠΓΔΜ
Αυστηρό μήνυμα απηύθυνε ο Ελληνας πρωθυπουργός στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι στη διαδικασία για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχουν θέση μονομερείς προκλητικές ενέργειες (αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών»).
Όπως επίσης είπε ο κ. Καραμανλής, στα πλαίσια της επιδίωξης ισχυρών διμερών σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες, αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα υποστήριξε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αποδώσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη FYROM, όμως όπως επεσήμανε, αυτή η υποστήριξη δεν είναι ανεπιφύλακτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Σε αυτά τα προαπαιτούμενα, η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα, δίνει ιδιαίτερη σημασία, τόνισε.
Oι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγματεύσεων
Iδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμικό όργανο στην ιστορία της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας – ένα θεσμικό όργανο που εξελίχθηκε αξιοσημείωτα, από έναν οργανισμό ο οποίος ήταν κατά κύριο λόγο επιφορτισμένος με την εξέταση ενός μικρού αριθμού διακρατικών προσφυγών, σε ένα αποτελεσματικό και ευρείας κλίμακας όργανο Δικαιοσύνης. «Σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, «πάνω από 50.000 ατομικές προσφυγές -αριθμός, ο οποίος φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται θεαματικά- έχουν δημιουργήσει έναν απίστευτο φόρτο εργασίας, που έχει φυσικά προκαλέσει μεγάλη πίεση στα όργανα του θεσμού.Αυτό –τόνισε- πρέπει να θεωρηθεί πρωτίστως ως ένδειξη επιτυχίας, παρά ως πρόβλημα». «Ωστόσο, είναι εξαιρετικά επείγον να δρομολογηθεί μία καλά οργανωμένη διαδικασία μεταρρύθμισης, η οποία θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία και την επιτυχία του Δικαστηρίου στον 21ο αιώνα. Αυτός είναι ο λόγος που είναι αναγκαίο να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες επικύρωσης του Πρωτοκόλλου 14», επεσήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Επιπρόσθετα όπως υπογράμμισε, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Δικαστήριο, πρέπει να γίνεται πλήρης εφαρμογή των αποφάσεών του στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου. Για αυτό, τόνισε ο κ. Καραμανλής, η Επιτροπή Υπουργών οφείλει να συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά την εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου, οι οποίες –όπως σημείωσε- δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση και υπό οιεσδήποτε συνθήκες, να γίνονται αντικείμενο διαπραγματεύσεων, ούτε να συνοδεύονται από επιφυλάξεις, οιασδήποτε μορφής και με οιοδήποτε πρόσχημα.
Παράλληλα ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την επιτυχία του θεσμού του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Koσυφοπέδιο
Για το ζήτημα του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως είναι μεγάλης σημασίας, πραγματικά αναγκαίο για την ειρήνη στην περιοχή, η λύση να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Μία τέτοια λύση σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, με σεβασμό για τον πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Κοσσυφοπεδίου, με υποστήριξη για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της Σερβίας, καθώς και με σεβασμό και διαφύλαξη της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του, αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια καθιέρωσης και περαιτέρω διεύρυνσης του διαπολιτισμικού διαλόγου και του διαλόγου μεταξύ θρησκειών, καθώς και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.