Η κυβέρνηση, παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργεί η πανδημία, είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2022
Μεταρρυθμίσεις, που όπως υπογράμμισε ο υπουργός, εμβαθύνουν και το Κράτος Δικαίου, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών. Αναφερόμενος στο προγραμματιζόμενο μεταρρυθμιστικό έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2022, είπε πως μαζί με το εργαλείο του προϋπολογισμού έχει ενεργοποιηθεί και το παράλληλο πρόγραμμα μεγάλων έργων μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζει ριζικά και την εικόνα του εθνικού δικαστικού συστήματος.
Πρόκειται είπε για ένα πρόγραμμα που διαρθρώνεται σε τρείς άξονες: Τη δημιουργία νέων υποδομών, με ήδη δρομολογημένα μεγάλα και σημαντικά έργα κατασκευής και ανακατασκευής σε δικαστικά κτήρια. Στην στρατηγική της εμβάθυνσης της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης με νέες εφαρμογές. Σε τομές στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης όπως είναι η διαρκής επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών.
Ειδικότερα, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ανέφερε: Την αγορά κτηρίου 30.000 τ.μ. στον Πειραιά για την στέγαση όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών του Πειραιά. Την μεταστέγαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών (Ευελπίδων) σε νέο δικαστικό μέγαρο 40.000 τ.μ. στο χώρο πίσω από τον 'Αρειο Πάγο. Τις ανακαινίσεις του ιστορικού κτηρίου του ΣτΕ, της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Η ανασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Την κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε Σέρρες, Έδεσσα και Κιλκίς. Η ενεργειακή αναβάθμιση των δικαστικών μεγάρων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Η κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε Βόλο και Λαμία. Η ανακαίνιση του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου και η κατασκευή δικαστικών μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά.
Για την στρατηγική εμβάθυνση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης ανέφερε ότι "σχεδιάζουμε την επέκταση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης σε όλα τα δικαστήρια της επικράτειας. Αναβαθμίζεται το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων της διοικητικής δικαιοσύνης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ψηφιοποιείται πλήρως το Εθνικό Ποινικό Μητρώο καθώς και τα Πρακτικά και τα Αρχεία των δικαστηρίων.
Επεκτείνεται η απομαγνητοφώνηση της ακροαματικής διαδικασίας στα ποινικά δικαστήρια όλης της χώρας. Αναπτύσσονται νέες εφαρμογές που διευκολύνονται οι πολίτες όπως το άυλο διαζύγιο, τα ηλεκτρονικά πινάκια και ο ηλεκτρονικός φάκελος τόσο στην διοικητική όσο και στην πολιτική δικαιοσύνη. Καθιερώνονται οι απομακρυσμένες καταθέσεις μέσω τηλεδιασκέψεων.
Σχεδιάζουμε και θα ψηφίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, εισάγοντας νέο πλαίσιο αξιολόγησης και πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών. Δρομολογούμε την σύσταση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων στα πρότυπα της Εθνικής Σχολής Δικαστών και την Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Σχεδιάζουμε τη δομή της Δικαστικής Αστυνομίας, που είναι πάγιο αίτημα όλων των παραγόντων του δικαστικού μας συστήματος. Ενισχύουμε τη διαμεσολάβηση και τη διεθνή εμπορική διαιτησία".
Ο υπουργός σημείωσε πως «η προστιθέμενη αξία της Δικαιοσύνης στην οικονομία είναι τεράστια. Η ύπαρξη Κράτους Δικαίου και η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, η εμπέδωση κανόνων διαφάνειας και η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης είναι κρίσιμοι παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων».
Ο κ. Τσιάρας είπε ότι, "όπως το 2021 που ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα όσα είχαμε αναφέρει κατά την περσινή συζήτηση του προϋπολογισμού έτσι θα κάνουμε πράξη και αυτά που αναφέρουμε το 2022 για την Δικαιοσύνη. Γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και την αυτοπεποίθηση ότι αυτός ο προϋπολογισμός μειώνει τις αστάθειες και θα μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας". Αυτός ο προϋπολογισμός είπε "συνοψίζει τη μετάβαση από την κρίση των θεσμών στην πραγματική ανάταξή τους".