H Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Κύπρου βράβευσε τη ΔΟΑ

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 17:17
UPD:17:26
facebook.com/ioaofficial
A- A A+

Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ) ήταν παρούσα στην 32η ετήσια Σύνοδο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο της Ισίδωρο Κούβελο, τον κοσμήτορα Κωνσταντίνο Γεωργιάδη, το μέλος της ΔΟΑ, Κωνσταντίνο Φίλη και την υπεύθυνη των Eθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών παγκοσμίως, Αλεξάνδρα Καραΐσκου..

Στελέχη από ένα ευρύ φάσμα αθλητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και εκπαιδευτικοί, αθλητές και μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν γύρω από το κύριο θέμα, δηλαδή «Σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και το μέλλον του Ολυμπισμού» και να διερευνήσουν ζητήματα, μέσω ομάδων εργασίας, σχετικά με τη υλοποίηση προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας, τη διπλή σταδιοδρομία των αθλητών, την ενίσχυση της προβολής των Ολυμπιακών Αξιών στην κοινωνία της Κύπρου και τη σημασία του αθλητή ως πρότυπου για την υιοθέτηση του Ολυμπισμού ως ψυχικής κατάστασης μεταδίδοντας τις Ολυμπιακές Αξίες και Αρχές προς τη νεολαία.

Κατά την εισήγηση του κ. Κούβελου με θέμα «Ο ρόλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στο Ολυμπιακό Κίνημα και οι προκλήσεις στον κόσμο της πανδημίας», ο πρόεδρος της ΔΟΑ, που ήταν ο βασικός εισηγητής, αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των Ολυμπιακών Αξιών κατά την πανδημία και πώς οι αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι», της ισότητας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της αριστείας μας διδάσκουν μαθήματα για το πώς να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση.

Ωστόσο, θέτοντας ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα για το αν τελικά, η ανθρωπότητα το έχει πετύχει, όταν τα κριτήρια εμβολιασμού δεν είναι ίδια σε όλα τα μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα αυτόν τον ατελείωτο κύκλο της κρίσης, δήλωσε:

«Εμείς, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού Κινήματος και θεματοφύλακες των Ολυμπιακών Αξιών, οφείλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας, με όση δύναμη έχουμε, προτρέποντας τους ηγέτες να εφαρμόσουν ισομερώς τις Ολυμπιακές Αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης, του ευ αγωνίζεσθαι με ίσους όρους χωρίς διακρίσεις και εγωκεντρισμό. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη εντός των κοινωνιών και μεταξύ των εθνών για την αντιμετώπιση της κρίσης θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα. Αντίθετα, η απομόνωση δεν δημιουργεί ούτε ευημερία ούτε αξίες. Αλλάζει την ανθρώπινη φύση και σταματά την αλλαγή, την έμπνευση, τη δύναμη και τη δημιουργικότητα. Οι πρόγονοί μας μας έχουν διδάξει τη “Δύναμη στην ενότητα” και μόνο μέσω αυτής μπορούμε να το πετύχουμε!».

Η σημασία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή και οι νέες μορφές συγκρούσεων αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της διάλεξης του Δρ Κωνσταντίνου Φίλη και ακολούθησε συζήτηση σε πάνελ, υπό τον συντονισμό του καθηγητή Κωνσταντίνου Γεωργιάδη.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ολυμπιακής Ακαδημίας, Γεώργιος Χρυσοστόμου και η κοσμήτορας της Κυπριακής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Δρ Κλέα Χατζηστεφάνου-Παπαέλλινα, που είχαν τον γενικό σχεδιασμό και συντονισμό της Συνόδου, βράβευσαν τον πρόεδρο της ΔΟΑ με την ευκαιρία της 60ης επετείου της ΔΟΑ και εξέφρασαν την επιθυμία τους να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνεδρίασή τους στην Αρχαία Ολυμπία.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις