Η UEFA επιστρέφει στην κουβέντα για το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, με τη δημοσίευση μιας ανεξάρτητης μελέτης -που διεξήγαγε η εταιρεία συμβούλων Oliver & Ohlbaum- κατόπιν αιτήματος του κυβερνώντος οργάνου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Η ανάλυση αξιολογεί τον οικονομικό αντίκτυπο που θα είχε στις ευρωπαϊκές Εθνικές ομοσπονδίες ένα διετές Μουντιάλ κι ένα νέο ποδοσφαιρικό ημερολόγιο για τις Εθνικές ομάδες (ανδρικές και γυναικείες), σχεδιασμένο σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε η FIFA.
Έσοδα από διετές Παγκόσμιο Κύπελλο - Ο αντίκτυπος στις διοργανώσεις της UEFA
Σύμφωνα με την UEFA, ο ανακοινωθέν στόχος ελάφρυνσης του ποδοσφαιρικού ημερολογίου για τους παίκτες έρχεται σε αντίθεση με τον διπλασιασμό των τελικών, καθώς κάθε περίοδος θα τελείωνε με ένα Μουντιάλ ή μια ηπειρωτική διοργάνωση.
Τουρνουά αυτής της έντασης - αναφέρεται σε μια ανακοίνωση - δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο χωρίς να αυξάνεται η ψυχική και σωματική καταπόνηση των παικτών, οι οποίοι στην πραγματικότητα θα έπρεπε να παίξουν ακόμη και περισσότερα από ένα τουρνουά ανά σεζόν, αν όλοι οι προκριματικοί αγώνες διεξάγονταν σε ένα ή δύο μεγάλα «παράθυρα».
Ούτε το γυναικείο ποδόσφαιρο θα γλίτωνε, όμως, δεδομένης της ανακοινωθείσας πρόθεσης να διπλασιαστεί ο αριθμός των Παγκοσμίων Κυπέλλων Γυναικών. Τα κορυφαία τουρνουά δεν θα απολάμβαναν πλέον την αποκλειστικότητα του ημερολογίου και την πλήρη προβολή του, με εγγυημένες τις αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την προβολή και το ενδιαφέρον των οπαδών και των μέσων ενημέρωσης.
Μαζί με το τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων (U-21), ολόκληρο το σύστημα των τουρνουά Νέων για τις Εθνικές ομάδες θα πρέπει να αναθεωρηθεί κι ενδεχομένως να μειωθεί, ως αποτέλεσμα του περιορισμού των διαθέσιμων «παραθύρων» για το ποδόσφαιρο των Εθνικών ομάδων.
Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι απώλειες από συγκεντρωτικά έσοδα (δικαιώματα μετάδοσης στα Ευρωπαϊκά προκριματικά Ανδρών και το Nations League, διανομές από το UEFA EURO) και από μεμονωμένες πηγές, όπως οι πωλήσεις εισιτηρίων και οι χορηγίες, θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 2,5 - 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έναν τετραετή κύκλο, ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων προκριματικών «παραθύρων».
Τα διαφορετικά σενάρια
Με ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάθε δύο έτη, οι απώλειες θα περιοριστούν και τα έσοδα της UEFA θα μειωθούν από 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ - με δύο προκριματικά «παράθυρα» - ή σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ με μόνο ένα παράθυρο. Η κατανομή της UEFA, κατά συνέπεια, θα πήγαινε από 3,6 δισ. σε 2,2 ή 2 δισ..
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο συνολικός αντίκτυπος στον κύκλο 2026-2030 εκτιμάται μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ακόμη και έως και πάνω από 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ εάν το EURO διεξαγόταν κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά επαναπρογραμματισμένο σε μονά έτη, αφού ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαγόταν σε ζυγά χρόνια.
Οι παράγοντες της παρακμής
Μεταξύ των παραγόντων που υποδεικνύονται στη μελέτη ότι θα συνέβαλαν στη μείωση των εσόδων, είναι η αύξηση της συχνότητας και της εγγύτητας των γεγονότων, με επακόλουθο κορεσμό για τον θεατή και μείωση του δημόσιου ενδιαφέροντος.
Ένας μεγαλύτερος αριθμός τουρνουά - μεταξύ Παγκοσμίων Κυπέλλων και Ευρωπαϊκών - θα επέφερε επίσης μείωση του προϋπολογισμού για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.
Έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, από χορηγίες και από τα εκδοτήρια εισιτηρίων που θα μειώνονταν και λόγω του αριθμού των αγώνων στην προκριματική φάση των ευρωπαϊκών τουρνουά.