Οικονόμου για μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα: Δεν είχε κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό

Τι μας λένε οι επιστήμονες
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 13:37
UPD:13:51
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS
A- A A+

Δεν είχε κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό ούτε είχε φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα που δημοσιεύθηκε στις 13-14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. 

Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ 1, σημείωσε ότι η μελέτη λέει τα εξής τρία πράγματα: 

«Πρώτον, ότι υπάρχει μια διαφορετική ποιότητα υπηρεσιών ανάμεσα στα νοσοκομεία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδος. Αλλά αυτό, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το έχει αναδείξει, όχι μία, τρεις-τέσσερις φορές στο δημόσιο λόγο και αποτελεί κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής μας για την ανασυγκρότηση του Ε.Σ.Υ., ώστε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας στην ελληνική Περιφέρεια». 

«Δεύτερον, μας λέει ότι από τις 400 νοσηλείες σε ΜΕΘ και πάνω, αυξάνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό η περίπτωση να έχουμε περισσότερες απώλειες. Και είναι μια πραγματικότητα αυτό. Όσο πιέζεται το Σύστημα Υγείας, όσες περισσότερες διασωληνώσεις έχουμε, όσο περισσότεροι άνθρωποι πάνε στις Μ.Ε.Θ., τόσο περισσότερες, δυστυχώς, είναι οι πιθανότητες να έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Αυτό το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, από το Σεπτέμβριο και μετά, όταν κάναμε τη δεύτερη προσπάθεια για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη».

«Τρίτον, πως  υπάρχει ενδεχόμενο μιας συσχέτισης ενός 87% να έχει περισσότερες πιθανότητες μεγαλύτερης θνητότητας, όταν διασωληνώνεται εκτός Μ.Ε.Θ..  Προφανώς και είναι πολύ καλύτερα να διασωληνώνεται κανείς εντός Μ.Ε.Θ., όταν αυτό είναι εφικτό. Όταν δεν είναι εφικτό, σε συνθήκες πολέμου, αναγκάζεσαι να κάνεις και το άλλο. Και η μελέτη λέει ότι δεν έχει ασφαλή συμπεράσματα για να το τεκμηριώσει αυτό, δεδομένου ότι το δείγμα ήταν πολύ μικρό, δεδομένου ότι πρέπει να εξετάσει κανείς σε μεγαλύτερο βάθος το φάκελο του ασθενούς και να το συνδέσει και με διάφορα άλλα πράγματα». 

Ταυτόχρονα, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός ποτέ δεν υποστήριξε ότι η νοσηλεία διασωληνωμένου μέσα στη ΜΕΘ είναι ίδια με του διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ. «Είναι αυτονόητο αυτό. Γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε αυτός που έχει την ανάγκη να διασωληνωθεί, εκτός -αν δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι εκείνη την ώρα- να έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Προφανώς, μέσα στη ΜΕΘ,  είναι πολύ καλύτερες συνθήκες. Και γι' αυτό κάναμε αγώνα να φτιάξουμε περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Τι μας λένε οι επιστήμονες μ΄ αυτή τη μελέτη; Ότι το Σύστημα Υγείας, όσο περισσότερο πιέζεται -δείτε τι γίνεται σε χώρες με πολύ πιο κραταιά Συστήματα Υγείας, από το δικό μας- δυστυχώς οδηγούμαστε σε περισσότερες απώλειες. Καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθήσουμε το ΕΣΥ, όπως μας το παρέδωσαν; Όχι. Υπερδιπλασιάσαμε τις ΜΕΘ, βάλαμε ανθρώπους στο Σύστημα. Κάθε μέρα το ενισχύουμε. Όμως, η λύση για να μην έχουμε περισσότερους θανάτους είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις. Και για να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.

Η πραγματικότητα είναι ότι αν είχαμε πολύ μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, το Σύστημα Υγείας θα είχε πολύ μεγαλύτερες αντοχές και πολλοί από τους ανθρώπους που θα έφταναν εκεί, ενδεχομένως, να μην κατέληγαν. Οι ΜΕΘ που έχει το ΕΣΥ στη διάθεσή του σήμερα είναι οι περισσότερες από ποτέ στην ιστορία του ΕΣΥ. Έγινε και εξακολουθεί να γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η Έκθεση λέει ότι όταν πάμε πάνω από 400 κλίνες ΜΕΘ, έχουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Είμαστε σε κατάσταση πολέμου και αξιοποιούμε ό,τι δυνατότητα έχουμε. Γι' αυτό, φωνάζαμε εμβολιαστείτε» για να μην έχουμε αυτού του είδους την πίεση.

Κάθε έρευνα, κάθε στοιχείο που κατατίθεται, αξιολογείται. Και αυτοί που είναι καταλληλότεροι να το αξιολογήσουν, σε ό,τι αφορά την επιστημονική του βαρύτητα, είναι οι επιστήμονες.  Η κυβέρνηση αξιολογεί και συνυπολογίζει όλα τα δεδομένα από το ΕΣΥ, από δημοσιεύσεις, από έρευνες που γίνονται στο εξωτερικό. Είναι σταθερή στη στρατηγική της για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και για τη συνεχή ενίσχυση του ΕΣΥ παντού. Και πάνω σ' αυτό, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. 

Μας λέει ο κ. Τσίπρας: ‘Είναι 800 γιατροί που περιμένουν σε ειδικότητες και δεν τους προσλαμβάνετε’. Μα, αυτοί οι γιατροί στις κρίσιμες ειδικότητες που χρειάζεται το Σύστημα Υγείας, υπηρετούν ήδη σε αυτό. Καταλαβαίνει κανείς την ανευθυνότητα και την επιπολαιότητα, με την οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη φόρτιση και τον πόνο των ανθρώπων.

Το μείζον και το σημαντικό είναι να δούμε αν η Κυβέρνηση κάνει αυτά που πρέπει, αυτά που μπορεί, αυτά που επιβάλλεται. Και η Κυβέρνηση έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα ό,τι περνάει από το χέρι της για να έχει την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να την κατακρίνει.  Η βασική  προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να απαντά καθημερινά, να δίνει τη μάχη για την πανδημία, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου. 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή