Μ. Αχτισάαρι:Η διεθνής κοινότητα να διατηρήσει ισχυρή πολιτική και στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 14:42
A- A A+

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διατηρήσει ισχυρή πολιτική και στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο και μετά τη διευθέτηση του ζητήματος του καθεστώτος της επαρχίας, υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

«Την περίοδο που θα ακολουθήσει τον προσδιορισμό του καθεστώτος, σύμφωνα με τη λύση που θα γίνει αποδεκτή, οι εξουσίες της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) πρέπει να μεταβιβαστούν σε άλλους θεσμούς, πρώτα απ΄ όλα σε πολιτικές δομές», τόνισε ο κ. Αχτισάαρι αμέσως μετά την παρουσίαση έκθεσης για την κατάσταση στο Κόσοβο εκ μέρους της πολιτικής επιτροπής της ΚΣΣΕ από το λόρδο Ράσελ Τζόνστον, ο οποίος πρότεινε ανεξαρτησία για το Κόσοβο.

Ο κ. Αχτισάαρι δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της πρότασής του για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, την οποία θα παρουσιάσει την Παρασκευή, στη Βιέννη, στα μέλη της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο.

Ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κόσοβο υπογράμμισε πως στη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της UNMIK πρέπει να συμμετάσχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΑΣΕ και το ΝΑΤΟ και ότι βασικό ρόλο πρέπει να έχουν οι αρχές του Κοσόβου.

Επίσης ανέφερε ότι την εφαρμογή της πολιτικής λύσης στο Κόσοβο θα επιτηρεί η Διεθνής Πολιτικής Αποστολή προσθέτοντας ότι η Πρίστινα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και ότι αυτό θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την πολιτική βούληση, αλλά και την ικανότητα των θεσμών της.

Ο κ. Αχτισάαρι κάλεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία μεταβίβασης των εξουσιών στο Κόσοβο και συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι η συμφωνία με άλλους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στη σημασία του μηχανισμού επιτήρησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρίως όσον αφορά στην προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο Κόσοβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Tanjug

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή