Με προσφυγές κατά Christie's και αγοραστών προειδοποίησε ο Γ. Βουλγαράκης

Για όσα από τα αντικείμενα της δημοπρασίας αποδειχθεί ότι έχουν βγει παρανόμως από τη χώρα
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 15:18
A- A A+

Σε δεκαπλάσιες τιμές από την τιμή εκκίνησης έχουν πουληθεί ήδη πολλά από τα αντικείμενα της συλλογής του Γεωργίου Α’ στη δημοπρασία του οίκου Christie’s που άρχισε στις 12:30 ώρα Ελλάδος.

Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει τα πάντα για να επιστραφούν στην Ελλάδα αντικείμενα που έχουν βγει από τη χώρα παρανόμως, τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό Flash o υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Βουλγαράκης παραδέχθηκε ότι με το εξώδικο δεν μπορούσε να μπλοκαριστεί η δημοπράτηση των αντικειμένων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι λύση των ασφαλιστικών μέτρων δεν ήταν η ενδεδειγμένη λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. «Τα ασφαλιστικά μέτρα προϋποθέτουν ότι υπάρχουν κάποια αποδεικτικά στοιχεία τα οποία τεκμηριώνονται, διαφορετικά πληρώνεις όλο το κόστος της δημοπρασίας και το κόστος των διαφυγόντων κερδών. Δηλαδή μπορεί να φάει η Ελλάδα στο κεφάλι 4 εκατομμύρια λίρες εάν δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία και να υποστεί και έναν διασυρμό», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.

Ο κ.Βουλγαράκης σημείωσε η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει αίτηση ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων, με την οποία ζητεί να γνωστοποιηθεί η προέλευση των αντικειμένων της δημοπρασίας. «Εάν κάποιος αγοράσει κάτι το οποίο αύριο είναι παράνομο, εγώ θα στραφώ σαν κράτος και εναντίον του Christie’s και εναντίον του αγοραστή», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Οτιδήποτε είναι παράνομο απ’ τη χώρα θα γυρίσει πίσω. Αυτό να το ξέρουν όλοι». Παράλληλα όπως είπε, ο Οίκος την Ελλάδα θα την παίρνει στα σοβαρά και αυτά τα οποία δημοπρατεί, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αποδεικνύει από πού προέρχονται, διαφορετικά πάντα θα υπάρχει η διαδικασία των προσφυγών.

Ο υπουργός Πολιτισμού άφησε αιχμές για τη συμπεριφορά του τέως, η οποία όπως είπε είναι ανακόλουθη, καθως όπως εξήγησε, «από τη μια λέει πως δεν είναι δικά του, από την άλλη βγάζει δελτία Τύπου που τα υιοθετεί το Christie’s». «Είναι μια συμπεριφορά την οποία εγώ δεν καταλαβαίνω», παρατήρησε ο κ. Βουλγαράκης.

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε στη ΝΕΤ ότι ο ίδιος έκανε προσπάθεια να αγοράσει αντικείμενα της δημοπρασίας, όχι ως ελληνικός κράτος, αλλά μέσω επιχειρηματιών που εξέφρασαν επιθυμία να τα αγοράσουν. Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει κάποια από τα αντικείμενα της δημοπρασίας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή