Πρόταση Κομισιόν: Αναμνηστική δόση έως και 6 μήνες μετά τη δεύτερη - 9μηνη ισχύς πιστοποιητικού

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 07:32
UPD:08:30
REUTERS/POOL
A- A A+

Την ανάγκη η Ε.Ε. να κερδίσει χρόνο απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό το ισχυρότερο, όπλο, είναι ο τριπλός εμβολιασμός, είπε, και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολιών στην κοινότητα.  Τόνισε δε ότι θα υπάρξει κοινή προσέγγιση στις αναμνηστικές δόσεις και τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού. 

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κερδίσουμε χρόνο, να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την εξάπλωση της Όμικρον. Τα μέσα είναι ο τριπλός εμβολιασμός, βέβαια οι μάσκες, οι αποστάσεις, η μείωση των επαφών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχολίασε επίσης ότι η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη συνδέεται εν μέρει με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ασθενών. Η Ε.Ε. έχει, όπως είπε, υπογράψει συμβόλαια για την προμήθεια των εμβολίων που προβλέπουν ότι προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα αναπτύξουν προσαρμοσμένα (σε μεταλλάξεις) εμβόλια εάν τους ζητηθεί, εντός 100 ημερών. 

 

Η πρόταση για ενισχυτική δόση και πιστοποιητικό

Η Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί μία ενιαία γραμμή στην Ε.Ε. όσον αφορά στο πόσο θα διαρκεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Οι ενισχυτικές δόσεις συνιστάται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμένει σε ισχύ πέρα από τότε για περίοδο χάριτος τριών μηνών», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, επισήμανε ότι η νέα μετάλλαξη συνιστά μεγάλη πρόκληση για όλα τα κράτη και υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ενθάρρυνση για την τρίτη δόση. Για τα πρόσθετα μέτρα, που λαμβάνονται από κράτη - μέλη, σχολίασε: «Είναι ευθύνη των κρατών μελών η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, πέραν του πιστοποιητικού, αλλά υπάρχει κοινή βούληση να συντονιζόμαστε, να συνεργαζόμαστε». Τόνισε δε ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή