Λάμψη Χριστουγέννων στολίζει τα παιδικά βιβλία

Οι εκδόσεις φορούν τα γιορτινά τους
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 09:03
A- A A+

Στολίδια σε βιτρίνες, σε δρόμους, σε δέντρα! Σπίτια στολισμένα! Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν ξεχνά να στολίσει και τα βιβλία των πρωταγωνιστών αυτής της μεγάλης γιορτής αγάπης. Έτσι, ο Άγιος Βασίλης, ξωτικά, τάρανδοι, χιόνι, κούπες ζεστής σοκολάτας και δώρα τρυπώνουν στις σελίδες των λαμπερών παιδικών βιβλίων αυτής της γιορτινής εποχής. Μνήμες αγάπης στολίζει ο  αγαπημένος ενήλικας που θα τα ζωντανέψει με τη φωνή του.

Οι «Πεντάλεπτες ιστορίες για τα Χριστούγεννα» του Olivier Dupin, με εικονογράφηση των  Chiara Nocentini και Fabien Öckto Lambert κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση  Έρρικας Πάλλη, για παιδιά ηλικίας  2+.                
«Μπαμπά, μαμά, μια ιστορία ακόμη!» «Εντάξει, μια μικρούλα ιστορία!» -Δέκα σύντομες, λοιπόν,  ιστορίες για να διαβάσουν οι γονείς στα παιδιά τους, καθώς περιμένουν τα Χριστούγεννα. Όμορφες στιγμές μαζί με τον Λουκά το ξωτικό, τον Όσκαρ το λαγουδάκι, τον Έκτορα τον πειρατή και πολλούς άλλους αστείους και διασκεδαστικούς ήρωες. Γιατί, το διάβασμα μιας ιστορίας, ακόμη και για πέντε λεπτά, είναι πάντα απολαυστικό –πόσο μάλλον αν είναι και Χριστούγεννα!

«Η Χιονονιφάδα» του Benji Davies κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Αντώνη Παπαθεοδούλου, για ηλικίες 3+.       

Ψηλά στον ουρανό, ένα χειμωνιάτικο βράδυ φτιάχτηκε μια χιονονιφάδα. Κι άρχισε να χοροπηδά, να στροβιλίζεται και να στριφογυρνάει ανάμεσα στα σύννεφα. Σύντομα άρχισε να πέφτει.
Ο  αγαπημένος συγγραφέας και εικονογράφος  αφηγείται την ιστορία της μικρής Νοέλ και μιας χιονονιφάδας, που λαχταρούν να βρουν τη δική τους, ξεχωριστή θέση στον κόσμο. «Σε όποιο μέρος κι αν σε παρασύρει ο άνεμος, θα υπάρχει μια γωνιά και για σένα», ψιθυρίζει η διαχρονική ιστορία. 

Το «Καλώς ήρθατε στο σπίτι του Άγιου Βασίλη»  του Olivier Dupin, με εικονογράφηση  της Elisa Paganelli από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Μαρίας Παπαγιάννη, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3+.  
Μα τον χιονάνθρωπο!!!... Η Αυγή ξέχασε να στείλει  γράμμα στον Άγιο Βασίλη! Πηγαίνοντας στο ταχυδρομείο, ένα ξωτικό ως δια μαγείας την παίρνει, μαζί με τον φίλο της Λεωνίδα, στον τόπο του Άγιου Βασίλη και… τα παιδιά να κάνουν ησυχία γιατί η παράσταση ξεκινά! Ένα βιβλίο σαν σκηνή θεάτρου –με εικόνες που κινούνται, χιόνι και πολλή πολλή ζεστή σοκολάτα!  

Η κλασική χριστουγεννιάτικη  ταινία που όλοι αγαπήσαμε -του John Hughes σε σκηνοθεσία Chris Colombus, μεταφέρεται σε   βιβλίο· η εικονογραφημένη γιορτινή περιπέτεια «Μόνος στο σπίτι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Άγκυρα, με εικόνες του Kim Smith –για παιδιά 4+. Ο οκτάχρονος Κέβιν Μακάλιστερ δεν περίμενε ποτέ πως θα πραγματοποιηθεί η ευχή του….να εξαφανιστεί η οικογένειά του!  Θα καταφέρει, τώρα, ολομόναχος, να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να κρατήσει σκουντούφληδες διαρρήκτες μακριά από το σπίτι του; Και η οικογένειά του; Θα  επιστρέψει, έγκαιρα, για τα Χριστούγεννα; 

Το βιβλίο «Εγώ το ξωτικό» της Μαριβίτας Γραμματικάκη  κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις Καλέντης, για ηλικίες 4+. Είναι, πράγματι, υπέροχη  η ζωή ενός ξωτικού -γεμάτη αστερόσκονη, παιχνίδια, καραμέλες και σοκολατένια κέικ, ταξίδια με έλκηθρα και χιλιάδες ζαχαρωτά; Ο Ντελφ, το αξιολάτρευτο ξωτικό, αφηγείται την ιστορία του από το δάσος των Χριστουγέννων -εκεί κάθε χρόνο φτάνει ο σάκος με τα γράμματα των παιδιών και μπαίνουν μπρος οι μηχανές, σαν ένα τεράστιο εργοστάσιο παιχνιδιών.  Όμως, την τελευταία νύχτα που όλα πρέπει να είναι έτοιμα, ένα γκρινιάρικο ξωτικό σταματά τις μηχανές… Τι δώρα θα μοιράσει ο Άι-Βασίλης;

Ένα όμορφο βιβλίο για όλους εκείνους που πιστεύουν στην αγάπη των Χριστουγέννων.  Η ιστορία «Εγώ το ξωτικό» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ως διήγημα για αφηγητή και ορχήστρα, σε μουσική του Κωστή Κριτσωτάκη.    

«Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί» της Ελένης Δικαίου -για παιδιά 4+, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια.

Ένα μικρό ελατάκι μεγαλώνει στο δάσος κάτω από τα γέρικα κέδρα, που το ’χουν σαν παιδάκι τους.       
Για τα μυρμηγκάκια και το κουνάβι, για τα πουλιά και τον άνεμο που φυσάει εκεί ψηλά, είναι το αγαπημένο τους, το πιο όμορφο δεντράκι που έχουν δει. Mέχρι που κάποια μέρα, εκεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, εμφανίζεται η κίσσα και αρχίζει να μιλάει για ένα άλλο ελατάκι, με κλαδιά χρυσοπράσινα, που, στολισμένο στην πλατεία του κοντινού χωριού, λάμπει μέρα και νύχτα.           
Tι θα συμβεί άραγε όταν τ’ ακούσουν αυτό το ελατάκι του δάσους και οι φίλοι του; Kαι είναι στ’ αλήθεια, όπως λέει η κίσσα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο του χωριού το πιο όμορφο πάνω στη γη; 

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς