Κρυφτό στον Κόλπο

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 18:42

A- A A+

Το πάρτι γινόταν σε ένα διαμέρισμα στην πλατεία Βανάκ, σε μια σικ συνοικία της βόρειας Τεχεράνης. Οι καλεσμένοι, ηλικίας όλοι 20 με 35 και με φιλοδυτικές απόψεις, χόρευαν, έπιναν ουίσκι από την Αμερική και κόκκινο κρασί από την Αρμενία. Οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν καλυμμένα με κουβέρτες για να μη φαίνονται απ' έξω. Κάποια στιγμή, μοιραία, η κουβέντα ήρθε στην πολιτική.

«Αν γίνει πόλεμος», είπε κάποιος, «η χώρα θα συσπειρωθεί γύρω από τον Αχμαντινεζάντ». Ολοι οι καλεσμένοι ενέκριναν την πολιτική του προέδρου τους, αλλά όχι και τον τροπο που την εκφράζει. «Οι Αμερικανοί κάνουν έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ», είπε ένας άλλος, «κι ύστερα κατηγορούν εμάς ότι είμαστε ο άξονας του κακού».

Είναι αλήθεια ότι μετά τις τελευταίες φραστικές επιθέσεις του προέδρου Αχμαντινεζάντ εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουάσινγκτον έχει ανεβάσει τους τόνους. Τον περασμένο μήνα, μια αμερικανική ναυτική μονάδα με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ άρχισε και πάλι να περιπολεί στον Κόλπο. Σε λίγες ημέρες, τη μονάδα θα συναντήσει και ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, το Στένις. Οπως αναφέρεται, «οι επιχειρήσεις διεξάγονται λόγω της αυξανόμενης έντασης από τις πυρηνικές φιλοδοξίες μιας γειτονικής χώρας».

Αμερικανικά αεροπλανοφόρα έχουν εμφανιστεί πέντε φορές στον Κόλπο τα τελευταία 15 χρόνια: στις αρχές του πολέμου του Κόλπου, το 1991, πριν την «Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου», το 1996, πριν την «Επιχείρηση Αλεπού της Ερήμου», το 1998, την άνοιξη του 2003 και σήμερα. Μόνο σε μια από αυτές τις περιπτώσεις δεν ακολούθησε στρατιωτική επιδρομή: στις αρχές Μαϊου του 1998, όταν το ιρακινό καθεστώς δέχθηκε τους όρους που είχε επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στις αρχές Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του στρατηγού Τζον Αμπιζάιντ, που ήταν διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και διαφωνεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν. Και στα μέσα Ιανουαρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι προμήθευσε το Κουβέιτ και το Κατάρ με την τελευταία εκδοχή του συστήματος αεράμυνας Πάτριοτ. Πολιτικοί παρατηρητές στη Μέση Ανατολή εκφράζουν την ανησυχία τους για τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, με τον πρόεδρο Μπους να δηλώνει ότι η Τεχεράνη και η Δαμασκός επιτρέπουν την είσοδο ανταρτών και τρομοκρατών στο Ιράκ.

Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν τέσσερις φορές Ιρανούς στο Ιράκ σε διάστημα τριων εβδομάδων, ενώ πριν από δύο εβδομάδες εισέβαλαν σε ένα ιρανικό γραφείο στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν. Παραμένει άγνωστο για τι ακριβώς κατηγορούνται οι Ιρανοί που συνελήφθησαν, αλλά η Ουάσινγκτον υποπτεύεται το Ιράν ότι χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει και οπλίζει αντάρτες στο Ιράκ. Ανάλογες υποψίες έχουν και οι Βρετανοί.

Εδώ όμως δημιουργείται μια απορία, γράφει το περιοδικό «Spiegel». Ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να έχει τις μεγαλύτερες απώλειές του στο Σουνιτικό τρίγωνο. Γιατί το Ιράν να προμηθεύει όπλα σε αυτές τις οργανώσεις, που είναι σουνιτικές και εχθρικές προς την Τεχεράνη;

Κανείς δεν αρνείται ότι όπλα ιρανικής προέλευσης κυκλοφορούν στο Ιράκ. Οι Κούρδοι, ιδιαίτερα, έχουν πολλές συναλλαγές με την Τεχεράνη. Ακόμη κι ο πρόεδρος Ταλαμπανί, όμως, αναρωτιέται γιατί οι Ιρανοί να θέλουν να υποδαυλίζουν τη βία στο Ιράκ, όπου κυβερνούν ήδη οι Σιίτες. Το Ιράν ήταν η πρώτη γειτονική χώρα που αναγνώρισε την ιρακινή μεταπολεμική κυβέρνηση. Εκείνοι που αντιτίθενται στη σιιτική κυριαρχία είναι οι σουνίτες σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, οι Αμερικανοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ για να τρομοκρατήσουν τους Ιρανούς και να τους οδηγήσουν στην ανατροπή του προέδρου Αχμαντινεζάντ. Το μήνυμα της Ουάσινγκτον είναι ότι, έστω και αποδυναμωμένες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Θα εισακουστεί όμως αυτό το μήνυμα; Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ατριανφάρ, εκδότη της μεταρρυθμιστικής εφημερίδας της Τεχεράνης «Σαργκάντ» και σύμμαχο του πρώην προέδρου Χαταμί, «οι αμερικανικές απειλές έχουν παγιδεύσει τους Ιρανούς», αλλά η χώρα δεν είναι τόσο ενωμένη κάτω από τον πρόεδρό της όσο φαίνεται.

Ισως και να είναι έτσι. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Αχμαντινεζάντ στη Νότια Αμερική συνέβη κάτι περίεργο. Ορισμένες εφημερίδες συμμάχησαν με τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Χαμενεϊ, και επέκριναν την απροθυμία του προέδρου να συμβιβαστεί στο θέμα των πυρηνικών όπλων. Η αδιαλλαξία του προέδρου, έγραψαν, πλήττει οικονομικά το Ιράν.

Πηγή: Der Spiegel, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή