'Ιλβα Γιόχανσον: Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα καλέσει την Ελλάδα να διασφαλίσει βασικά μέσα επιβίωσης στους μετανάστες

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 23:13
REUTERS/POOL
A- A A+

Είκοσι οκτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι όλα τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς έχουν πρόσβαση στα βασικά είδη διαβίωσης, όπως το φαγητό και τα προϊόντα υγιεινής, και ζητούν να εξετάζονται επί της ουσίας οι αιτήσεις των αιτούντων άσυλο που έχουν απορριφθεί ως απαράδεκτες επί τη βάσει ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

Πρόσφατα οι οργανώσεις είχαν δημοσιοποιήσει ανοιχτή επιστολή, όπου έκαναν λόγο για «επισιτιστική κρίση» σε αιτούντες άσυλο, λόγω των καθυστερήσεων στην απόδοση του βοηθήματος, αλλά και σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και απορριφθέντες αιτούντες άσυλο, λόγω της διακοπής των παροχών.

Σήμερα, οι οργανώσεις δημοσιοποιούν απάντηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, στην ανοιχτή επιστολή τους, όπου η επίτροπος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, θα πρέπει να επωφελούνται από τις διατάξεις της νομοθεσίας της ΕΕ, ιδίως τις διατάξεις της Οδηγίας για τις Συνθήκες Υποδοχής, της Οδηγίας περί Αναγνώρισης και της Οδηγίας Επιστροφών και από τις σχετικές διατάξεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ» και προσθέτει ότι «με αυτή την προϋπόθεση, η Επιτροπή έχει επανειλημμένα καλέσει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι όλα τα άτομα, ιδιαίτερα τα ευάλωτα, λαμβάνουν βασικά μέσα επιβίωσης, ιδίως τρόφιμα και προϊόντα υγιεινής».

Επίσης, εκφράζει την ανησυχία της «για τις καθυστερήσεις στις διοικητικές διαδικασίες που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο και προσφύγων στα δικαιώματά τους».

Τέλος, η κ. Γιόχανσον ζητάει μεταξύ άλλων «να διασφαλίσουν οι ελληνικές αρχές ότι οι αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν χαρακτηριστεί απαράδεκτες κάτω από την κοινή υπουργική απόφαση και δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, να έχουν πρόσβαση στην επί της ουσίας διαδικασία ασύλου».

Οι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι 'Αρσις, Διοτίμα, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, HIAS Ελλάδας, HumanRights360, Intersos, International Rescue Committee, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα και SolidarityNow, καλωσορίζουν την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καλούν την ελληνική κυβέρνηση «να σεβαστεί το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

Σε απάντησή τους, πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχόλιά μας» και προσθέτουν ότι «εφαρμόζουμε απόλυτα την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σε κάθε πτυχή της διαχείρισης του

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή