Στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης και πάλι ο Λίβανος

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 17:45
A- A A+

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι ο Λίβανος «φλέγεται» σε αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή, που πραγματοποιείται στη γαλλική πρωτεύουσα η διάσκεψη 40 δωρητριών χωρών για το Λίβανο, του οποίου το εξωτερικό χρέος ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Την ίδια ώρα λάδι στη φωτιά ρίχνουν Ιράν και Συρία αποσκοπώντας στη γεωγραφική διεύρυνση της σιϊτικής επιρροής μέχρι τη Μεσόγειο.

Οι προχθεσινές βίαιες συγκρούσεις στη Βηρυτό http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/24/1293424.htm θυμίζουν τη δεκαετία του '80, προσθέτει η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt»: Οι συνέπειες της απραξίας της διεθνούς κοινότητας είναι ορατές ακόμα και σήμερα. Με σημαντικότερη την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Πρωταρχικός στόχος θα πρέπει συνεπώς να είναι η εκτόνωση της κρίσης, η οποία φέρνει για μια ακόμα φορά το Λίβανο στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης.

«Σε περίπτωση που οι αντιμαχόμενες παρατάξεις του Λιβάνου δεν βρουν ένα κοινό παρονομαστή συνύπαρξης, η οικονομική βοήθεια που θα προκύψει ενδεχομένως από τη διάσκεψη των δωρητριών χωρών στη Γαλλία, δεν θα έχει απολύτως κανένα νόημα», προειδοποιεί η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς