«Σύγκρουση» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 15:08
UPD:15:10
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS
A- A A+

Λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης με αιχμή τις ΜΕΘ έριξαν τα στοιχεία μελέτης την οποία υπογράφουν οι Σ. Τσιόδρας και Θ. Λύτρας σχετικά με τη θνητότητα των διασωληνωμένων στην Ελλάδα.

Αλ. Τσίπρας: Τα λόγια χάνουν το νόημά τους

Βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter. «Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ», έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή». «Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…» πρόσθεσε.

Την σκυτάλη πήρε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις σημείωσε πως «η δημοσιοποίηση της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα για τα ποσοστά θνητότητας εκτός ΜΕΘ εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη» και «αποδεικνύει ότι ήταν συνειδητά ψεύτης όταν μας έλεγε στη Bουλή ότι δεν έχουμε τέτοια στοιχεία για την πανδημία».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, «Αθήνα 98,4», ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την  κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «γνώριζε από το Μάιο ότι έχουμε 87% μεγαλύτερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, αλλά και ότι το 38,4% των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν επικρατούσε καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ».

«Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός έλεγε πάλι ότι νικήσαμε την πανδημία -και χθες σπάσαμε νέο ρεκόρ θανάτων με 130 απώλειες» πρόσθεσε και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να απαντήσει πόσοι από τους 1.318 νεκρούς συμπολίτες μας μέσα στο Δεκέμβριο έχουν χαθεί εκτός ΜΕΘ».

Καταλόγισε επιπλέον στον κ. Μητσοτάκη ότι «έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία», τον κατηγόρησε ότι ο προϋπολογισμός «αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας», καθώς «μειώνει την κρατική χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας κατά 820 εκατ. ευρώ για το 2022. Οι έκτακτες δαπάνες για το '22 προβλέπονται στα 730 εκατ. ενώ για το '21 ήταν στα 1,2 δισ. άρα και εδώ μειωμένες».

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας κανιβαλίζει τη μελέτη

Οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου ο οποίος κατηγόρησε από την πλευρά του την αξιωματική αντιπολίτευση για «ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων» και τον κ. Τσίπρα ότι «κανιβαλίζει με χυδαίο τρόπο» την ουσία της επιστημονικής μελέτης.

«Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή. Διότι αποκρύπτει συνειδητά όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ούτε ότι  προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα, ούτε ότι σήμερα το σύνολο των ΜΕΘ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές για ΜΕΘ» σχολίασε και συνέχισε λέγοντας: «Κυρίως όμως είναι χυδαίος ο τρόπος του, γιατί αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει. Το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες. Ο μοναδικός τρόπος όμως  για να το πετύχουμε αυτό ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή».

Παράθεσε μάλιστα στη συνέχεια «τις χαρακτηριστικές στιγμές αυτής της διαδρομής» και «τι έκανε ο κ Τσίπρας:

  • Την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε  τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.
  • Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.
  • Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας  καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
  • Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών» είπε.

«Όλο αυτό το διάστημα» όπως δήλωσε ο κ. Οικονόμου, «ο κ. Τσίπρας έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στερούσε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστήμης».

Σε ό,τι αφορά την επισήμανση της μελέτης, για αυξημένους θανάτους σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός από την 1η Ιουνίου είχε πει σε συνέδριο: «Έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους». «Όταν είχε επισημανθεί αυτό η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ανάγκη ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «στην ίδια τη μελέτη και στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι «αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή».

«Ο κ. Τσίπρας βέβαια αποκρύπτει τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ερμηνεία του» σχολιάζει και καταλήγει: «Αντί λοιπόν να κάνει τον κήνσορα, ας συγκρίνει τι παρέδωσε η κυβέρνηση του στο ΕΣΥ και τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και, κυρίως, ας  αναλογιστεί μήπως οι θάνατοι, στους οποίους ξεδιάντροπα εδώ και μήνες αναζητά διέξοδο από την πολιτική του αφάνεια,  είναι και η αντανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή