Πώς δρούσε κύκλωμα που διακινούσε απαγορευμένα χάπια κι αναβολικά σε Ελλάδα-εξωτερικό

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 14:12
UPD:14:27
ΕΛΑΣ
A- A A+

Ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ τα έσοδα που προσδοκούσε να αποκομίσει η εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή, με τη μέθοδο της αποστολής δεμάτων, απαγορευμένων φαρμακευτικών χαπιών κι αναβολικών, καθώς και στην αποθήκευση, συσκευασία και εξαγωγή τους στο εξωτερικό.

Αυτό εκτιμά με βάση τις ποσότητες που κατέσχεσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, που έφθασε στα ίχνη της.

Ειδικότερα, σε οργανωμένη επιχείρησή της απογευματινές ώρες της Δευτέρας στις περιοχές Αμαρουσίου, Χαλανδρίου και Αθηνών, συνελήφθησαν δύο Βούλγαροι, 49χρονος και 38χρονη, καθώς και 63χρονος Έλληνας, ως εμπλεκόμενα μέλη της. Συγκατηγορούμενός τους είναι και άλλος αλλοδαπός, ο οποίος αναζητείται.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης προηγήθηκε συνεργασία με την H.S.I. (Homeland Security Investigation) της πρεσβείας των ΗΠΑ, με συνδρομή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, του Τμήματος Ναρκωτικών του Τελωνείου Αερολιμένα Αθηνών, του Τμήματος Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ και του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν συνεργασίες με τις χώρες εισαγωγής και εξαγωγής των απαγορευμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και αναβολικών.

Όπως προέκυψε, μετά από διερεύνηση πληροφοριών και πολυήμερη έρευνα, η εγκληματική αυτή οργάνωση δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή, με τη μέθοδο της αποστολής δεμάτων από τις χώρες της Ιταλίας, Κροατίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Σερβίας και Σλοβακίας, απαγορευμένων φαρμακευτικών χαπιών και αναβολικών, καθώς και στην αποθήκευση, τη συσκευασία και στη συνέχεια στην εξαγωγή των ποσοτήτων σε χώρες του εξωτερικού, και κυρίως προς ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία.

Στην πράξη, ο αναζητούμενος αλλοδαπός ήταν ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης, υπεύθυνος για την ανεύρεση των ναρκωτικών και αναβολικών ουσιών και για τον συντονισμό της διακίνησης-εξαγωγής τους.

Ο 49χρονος αλλοδαπός ήταν ο υπεύθυνος για την παραλαβή των ναρκωτικών και αναβολικών ουσιών, που αποστέλλονταν από χώρες του εξωτερικού, για την αποθήκευση και τη συσκευασία τους, καθώς επίσης και για την αποστολή, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων, σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Ο 63χρονος Έλληνας δρούσε ως προμηθευτής συγκεκριμένων ποσοτήτων ναρκωτικών χαπιών, λόγω μη εύρεσής τους στο εξωτερικό, χωρίς νόμιμα παραστατικά.

Η 38χρονη αλλοδαπή ήταν η υπεύθυνη για την αποθήκευση των ναρκωτικών ουσιών.

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ - HELLENIC POLICE

Η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει τη διακίνηση μεγάλης γκάμας παρανόμων ουσιών και αναβολικών, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων με:

τη χρήση ψευδών διευθύνσεων παραλήπτη/ αποστολέα,

τη χρήση πλαστών δελτίων ταυτότητας, για την παραλαβή/παράδοση των δεμάτων, από τα διάφορα υποκαταστήματα ταχυμεταφορών,

τη χρησιμοποίηση διαφορετικών εταιρειών ταχυμεταφορών,

την εκμετάλλευση νόμιμου φαρμακείου για την εύρεση φαρμακευτικών χαπιών από το εξωτερικό και  τη χρήση συσκευαστηρίου, για τη συσκευασία των προς αποστολή παράνομων χαπιών.

Από τις έρευνες σε κατοικίες και φαρμακείο, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

844.186 απαγορευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα (χάπια)

87.335 αναβολικά χάπια

19.670 άγνωστα χάπια

91 φιαλίδια με ναρκωτική ουσία

181 φιαλίδια με αναβολική ουσία

152 φιαλίδια με άγνωστη ουσία

40 αμπούλες με ναρκωτική ουσία

715 αμπούλες με αναβολική ουσία

τρία μεταλλικά δοχεία με ναρκωτική ουσία

5.577 τζελ

5.310 ευρώ

Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο

δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας

έξι συσκευές κινητής τηλεφωνίας

δύο laptop

τρία πλαστά δελτία ταυτότητας

συσκευή εκκένωσης αέρα και

σφραγίδα.

Από τη μεθοδολογία δράσης, την ιεραρχική δομή, τον διεθνικό χαρακτήρα, την επί διετία δράση τους, την εκμετάλλευση της παγκόσμιας δημιουργηθείσας κατάστασης λόγω της πανδημίας και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, προκύπτει, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η εκ μέρους των δραστών κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής, που εξασφάλιζε την αδιάλειπτη δράση τους, με σκοπό τη διακίνηση παράνομων ουσιών και αναβολικών και την αποκόμιση παρανόμων προσόδων.

Με δικογραφία σε βάρος τους, για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί αναγκαίων ρυθμίσεων για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση.

Επιπλέον, ο 49χρονος κατηγορείται και για πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή