Πώς η επική γκάφα της UEFA ωφέλησε τη Super League

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 09:02
UEFA/Handout via REUTERS/HANDOUT
A- A A+

του Παναγιώτη Κουμάνταρου

Το απίστευτο λάθος της UEFA κατά τη διάρκεια της κλήρωσης των «16» του UEFA Champions League δεν έκανε μόνο τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς θεσμούς να ντροπιαστούν παγκοσμίως σε live μετάδοση, αλλά υπογράμμισε και πόσους εχθρούς έχει ο πρόεδρός της, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι του Σλοβένου δικηγόρου, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους (η Μπαρτσελόνα, η τρίτη ομάδα που εξακολουθεί να είναι επίσημα παρούσα στη Super League, μετέχει στο Europa League), δεν παρέλειψαν να στηλιτεύσουν δημόσια το λάθος του οργάνου που διοικεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο σύλλογος της Γιουβέντους, υπό την προεδρία του Αντρέα Ανιέλι, περιορίστηκε σε ένα επίσημο tweet ως απάντηση στην ανάρτηση με την οποία η UEFA κοινοποίησε τη νέα κλήρωση, αντικαθιστώντας αυτήν που ακυρώθηκε μετά την παρέμβαση της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Πολύ πιο βαριά ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρεάλ του Ντον Φλορεντίνο Πέρεθ. Η «βασίλισσα» είδε ξαφνιασμένη να διαγράφεται η αρχική κλήρωση, στην οποία ήταν το grande φαβορί απέναντι στην Μπενφίκα κι αντί για τους Λουζιτανούς να εμφανίζεται η Παρί Σεν Ζερμέν του Λιονέλ Μέσι και του Κιλιάν Μπαπέ, για τα… πόδια του οποίου ο γαλλικός σύλλογος βρίσκεται σε σύγκρουση με τους Ισπανούς, ενώ ως αντίπαλος είναι σαφέστατα πολύ πιο δυνατός για τη Ρεάλ.

Από το σημείο εκείνο ξεκίνησε η επίθεση της Ρεάλ, εν μέσω φημών για προσφυγή κατά της UEFA αλλά και λεκτικά, μέσω των δηλώσεων του διευθυντή θεσμικών σχέσεων και θρύλου του συλλόγου, Εμίλιο Μπουτραγκένιο:

«Ήταν εκπληκτικό, αξιοθρήνητο και πολύ δύσκολο να το καταλάβεις, λαμβάνοντας υπόψη τα εκατομμύρια των φιλάθλων που περίμεναν την κλήρωση, καθώς και ολόκληρο τον κόσμο του αθλητισμού».

Η κλήρωση με την Παρί θα προσφέρει επομένως μια ακόμη σύγκρουση Μέσι-Ρεάλ, αλλά κι έναν πολιτικοδιοικητικό αγώνα ανάμεσα στον Πέρεθ και τον Νασέρ Αλ Κελαϊφί, πρόεδρο του γαλλικού συλλόγου και, μετά την αποτυχία της Super League, νούμερο ένα και στην Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA).

Όπως εξήγησε ένας εξειδικευμένος μάνατζερ της αθλητικής πολιτικής, η αντίδραση της Ρεάλ ήταν ξεκάθαρα ένα πρόσχημα, γιατί ήταν αδύνατο η UEFA να δεχτεί να διατηρήσει ως έγκυρο μόνο το πρώτο ζευγάρι, δηλαδή το Ρεάλ-Μπενφίκα και να προχωρήσει σε νέα κλήρωση για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Ωστόσο, η επίθεση των «μπλάνκος» είχε μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική: να αναδείξει ακόμη περισσότερο τα λάθη της διοίκησης της UEFA.

Εν ολίγοις, η κίνηση της Ρεάλ είχε στόχο να αναδείξει τη λανθάνουσα δυσαρέσκεια πολλών συλλόγων, και όχι μόνο αυτών που εξακολουθούν να είναι παρόντες στη Super League.

Τέλος, πρέπει να ειπωθεί ότι όχι μόνο οι σύλλογοι που εναντιώθηκαν στον Τσέφεριν μα και άλλα πρόσωπα, στην κοντινή Ζυρίχη π.χ. όπου εδρεύει η FIFA, χαμογέλασαν στο λάθος της κλήρωσης.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τζάνι Ινφαντίνο, με την ιδέα του νέου διετούς Παγκοσμίου Κυπέλλου που προωθεί βρίσκεται στην πραγματικότητα σε ξεκάθαρη πορεία σύγκρουσης με τον πρόεδρο της UEFA.

Ο Τσέφεριν, με τη σειρά του, δεν έχει συγχωρήσει στο ελάχιστο τον Ελβετό εκτελεστικό πρώην γενικό διευθυντή της ίδιας της UEFA, που κάνοντας το άλμα στη FIFA φρόντισε να «κλέψει»  ορισμένους σημαντικούς μάνατζερ από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις