Μαύρη χριστουγεννιάτικη ιστορία

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 06:57
UPD:06:57
REUTERS/ADREES LATIF
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ήταν πρωτοφανής η ένταση και η διάρκεια των ανεμοστρόβιλων. Οι χειρότεροι στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, που μεταβαίνει σήμερα στον τόπο της τραγωδίας. «Τι προειδοποίηση υπήρξε; Ήταν αρκετά ισχυρή, την έλαβαν σοβαρά υπόψη;». Τα πήρε ο ανεμοστρόβιλος τα ερωτήματα και πλέον μετρούν θύματα.

Σύμβολο της καταστροφής το εργοστάσιο κεριών Mayfield Consumer Products, όπου την ώρα που χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος, βράδυ Παρασκευής, εργάζονταν 110 άτομα, για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των γιορτών. «Γιατί οι εργάτες συνέχισαν να φτιάχνουν κεριά την Παρασκευή το βράδυ παραμένει ασαφές», κατά το Assosciated Press.

Μήπως γίνεται εκ των υστέρων σαφές; Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έσβησαν στο εργοστάσιο κεριών, χώρια οι οκτώ αγνοούμενοι. Αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις τους να φύγουν από το κτήριο, όταν ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες και απειλήθηκαν με απόλυση. Αυτό καταγγέλλουν τουλάχιστον πέντε από τους εργαζόμενους.

«Αν φύγεις, είναι πολύ πιθανό να απολυθείς», είπε η 21χρονη τραυματίας ΜακΚέιλα Έμερι ότι άκουσε τους διευθυντές να λένε σε τέσσερις εργάτες που στέκονταν κοντά της και ζήτησαν να φύγουν. «Το άκουσα». 

Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου συναγερμού μεσολάβησαν τρεις με τέσσερις ώρες. Δεν αξιολόγησαν τον κίνδυνο, θεώρησαν ότι είχε περάσει; Όλοι πίσω στη δουλειά, στην αλυσίδα παραγωγής, στα κεριά. Κάποιοι αποχώρησαν, και τις απειλές αγνόησαν. 

Όλοι πίσω στα κεριά. Μα, ο τυφώνας έρχεται. «Don’t Look Up». Όπως στην ταινία με το υπέρλαμπρο καστ. Μην κοιτάτε πάνω. Στη δουλειά, μέχρι το μπαμ. Η οροφή κατέρρευσε. Ένας σωρός μεταλλικές πλάκες, ατσάλι και ξύλο. Ένας σωρός με λάθη. 
Είναι, όμως, μόνο λάθος η απόφαση της διεύθυνσης να γράψει στο νερό τις προειδοποιήσεις των αρχών; Αλλιώς λέγεται. 
Η εταιρεία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με αγωγές. 

Η Αmazon δεν ανησυχεί για νομικές κατασκευές. Η ζημιά στον σταθμό παράδοσης DLI4 στο Έντουαρτσβιλ του Ιλινόις, όπου κατέρρευσε η οροφή, είναι μικρότερη. Τουλάχιστον 6 νεκροί. Εργαζόμενοι εργολαβικοί. 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή