Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 31 Μαρτίου για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θέλει να στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: ότι εννοεί, δηλαδή, να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της πανδημίας και ότι παράλληλα δεν αυτοπροτείνεται για την προεδρία της δημοκρατίας.
Παράλληλα, με απόφαση του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, επιβάλλεται καραντίνα πέντε ημερών στους μη εμβολιασμένους πολίτες που φθάνουν στην Ιταλία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για όποιον έχει εμβολιαστεί, θα είναι αρκετό να φέρει μαζί του αρνητικό διαγνωστικό τεστ.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός
Από αύριο μπαίνει, εξάλλου σε ισχύ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αστυνομικών, ανδρών και γυναικών του στρατού, καραμπινιέρων, του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και των διοικητικών που εργάζονται στα νοσοκομεία. Το μήνυμα είναι ότι το εμβόλιο αποτελεί το κύριο και αναντικατάστατο μέσο, στην μάχη κατά του κορωνοϊού.
Στα μέλη των σωμάτων ασφαλείας που δεν θα δεχθούν να εμβολιαστούν, θα διακοπεί η καταβολή του μισθού και θα ζητηθεί να παραδώσουν προσωρινά το όπλο τους, τις χειροπέδες, όπως και την επαγγελματική τους ταυτότητα.
Σε όποιον προσπαθήσει να συνεχίσει να εργάζεται και να αποφύγει τους ελέγχους θα επιβάλλεται πρόστιμο από 600 μέχρι 1.500 ευρώ. Για τους ανώτερους υπαλλήλους και τα στελέχη οι οποίοι θα αποδειχθεί ότι πραγματοποιούν ελλιπείς ελέγχους, το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 400 μέχρι 1.000 ευρώ.
Τα κρούσματα
Σήμερα, τέλος, στην Ιταλία καταγράφηκαν 20.677 περιστατικά κορωνοϊού και 120 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Είναι ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από τις 28 του περασμένου Μαΐου. Έγιναν 776.363 διαγνωστικά τεστ, το 2,6% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 863 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς είναι 7.163.
Ακυρώσεις εορτασμών
Στο μεταξύ, όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, άρχισαν να ακυρώνονται όλο και περισσότερες χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές και γιορτές που είχαν προγραμματιστεί για την Πρωτοχρονιά σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Γιορτές ακυρώνονται σε Ρώμη, Μάντοβα, Πάδοβα, Γένοβα, Τρεβίζο και όχι μόνον. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μια κρίσιμη φάση για την καταπολέμηση του ιού, λόγω και της παραλλαγής όμικρον. Οι δε τουριστικοί πράκτορες υπογραμμίζουν ότι πολύ λίγοι Ιταλοί θα πάνε ταξίδι, για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους. Σε σχέση με το 2019 η πτώση αγγίζει το 47%. Γιορτές δηλαδή σε ασφαλές οικογενειακό ή όσο πιο γνώριμο περιβάλλον.
Mόνο το 5,4% έχει βγάλει εισιτήριο για το εξωτερικό και από όσους πολίτες θα μείνουν εντός εθνικών συνόρων, το 69% δεν πρόκειται να βγει ούτε από την περιφέρεια, στην οποία ζει μόνιμα.
Οι Ιταλοί ουσιαστικά ακολουθούν τη συμβουλή του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος τους ζήτησε να μην ακυρώσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού και να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή.