Βουλή: Κατάθεση Δ. Μαύρου στην Εξεταστική για τις δημοσκοπήσεις

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 14:02
UPD:15:26
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Με την κατάθεση του Δημήτρη Μαύρου, αντιπροέδρου του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ, συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά τις δημοσκοπήσεις για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εντός της ημέρας αναμένεται να καταθέσει ο διευθύνων σύμβουλος της Tempo OMD Hellas, Σάββας Νικολάου.

Η Opinion Poll δεν νομίζω ότι θα αρνηθεί τον έλεγχο, είπε στην κατάθεσή του ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος και συμπλήρωσε ότι αν ήταν εκείνος στη θέση της ως MRB, θα έδινε όλα τα στοιχεία να τα ξεσκονίσουν.

Ο κ. Μαύρος σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να είχε καταφύγει στην Ελεγκτική Επιτροπή.

Έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ που φωνάζει, είπε, γιατί όταν έχουμε δημοσίευση μιας δημοσκόπησης, τότε θα πρέπει να ξέρουμε και τον εντολέα.

Ο Δημήτρης Μαύρος ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν έντυπα που δημοσιεύουν έρευνες από εταιρείες που δεν είναι στο ΕΣΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε δήλωσή τους, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέλη της Εξεταστικής έκαναν λογο για πλήρη δικαίωση των αιτιάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Opinion Poll και την επίμαχη δημοσκόπηση της 31-5-21.

Όπως σημείωσαν, «ο μάρτυρας Δημ. Μαύρος, αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ, επιβεβαίωσε τα δύο άκρως "αμαρτωλά" γεγονότα για την εν λόγω εταιρεία. Ότι δηλαδή αφενός δεν δημοσιοποίησε  τον πελάτη - εντολέα όπως ορίζει ο νόμος και αφετέρου δεν ζήτησε να γίνει έλεγχος από τον ελεγκτικό φορέα των δημοσκοπήσεων, διαψεύδοντας έτσι χαρακτηριστικά τις δηλώσεις των βουλευτών της Ν.Δ. που ισχυρίζονται διαρκώς ότι η Opinion Poll ελέγχθηκε πλήρως και βρέθηκε εντάξει!!!

Επίσης ο κ. Μαύρος χαρακτήρισε προβληματικό να δίνονται απευθείας αναθέσεις (εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών) σε μια εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης πραγματοποιεί ταυτοχρόνως δημοσκοπήσεις».

Οι επόμενες συνεδριάσεις

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ενημέρωσε για τον προγραμματισμό των εργασιών της Εξεταστικής τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, έχουν κληθούν να καταθέσουν ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), καθηγητής του ΕΜΠ Στέφανος Κόλλιας, κι ο εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων και έρευνας VoxPop Analysis, Γιάννης Σκλίας.

Εν τω μεταξύ, έχουν σταλεί κλήσεις για να καταθέσουν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Edelman, τον εκπρόσωπο της Bridging Europe και τον εκπρόσωπο της Common View. Καθώς και οι τρεις είναι κάτοικοι εξωτερικού, ενημέρωσαν ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να παραστούν, αλλά είναι στη διάθεση της Επιτροπής να απαντήσουν σε οποιοδήποτε ερώτημα του υποβάλει γραπτά ή μέσω υπομνήματος. Εάν δεν μπορέσουν τελικά να παραστούν την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, θα κληθεί να καταθέσει ο εκπρόσωπος της Opinion Poll, Zαχαρίας Ζούπης.

Πηγή: ΕΡΤ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή