Υπό έρευνα η Amazon για τις συνθήκες ασφαλείας των εργαζομένων μετά τον ανεμοστρόβιλο στο Ιλινόις

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 13:10
UPD:13:11
REUTERS/LAWRENCE BRYANT
A- A A+

Η Amazon αντιμετωπίζει έλεγχο για την ασφάλεια των εργαζομένων μετά τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την αποθήκη της στο Ιλινόις.

Τα ερωτήματα για την ασφάλεια των εργαζομένων της Amazon έρχονται στην επιφάνεια για άλλη μια φορά αφότου ανεμοστρόβιλος έπληξε την αποθήκη της εταιρείας στο Έντουαρντσβιλ του Ιλινόις, την Παρασκευή, αφήνοντας έξι ανθρώπους νεκρούς, ενώ ένας ακόμη νοσηλεύεται.

Τη Δευτέρα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας για την κατάρρευση της αποθήκης. Εν τω μεταξύ, εργαζόμενοι και ακτιβιστές ζητούν περισσότερη δράση.

Δεκάδες καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι έπληξαν πέντε πολιτείες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας περισσότερους από 80 νεκρούς στις 11 Δεκεμβρίου 2021, σε αυτό που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι ήταν «ένα από τα μεγαλύτερα» ξεσπάσματα καταιγίδας στην ιστορία.

Οι ανησυχίες για τα εργασιακά δικαιώματα στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν αυξηθεί, οι οποίες επιδεινώνονται από τους ισχυρισμούς ότι η εταιρεία απέτυχε να «ειδοποιήσει εγκαίρως επαρκώς» τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς υπαλλήλους ακόμη και για κρούσματα Covid-19.

«Αυτό το περιστατικό θέτει υπό αμφισβήτηση τόσα πολλά από τις πρακτικές της Amazon στις αποθήκες της», δήλωσε ο Μάρκος Σενισέρος, διοργανωτής στο Warehouse Workers for Justice. «Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε εργαζόμενους να υποφέρουν στην Amazon και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν συνεχίζουν να θέτουν τους εργαζόμενους σε κίνδυνο».

Οι Warehouse Workers for Justice ζήτησαν ακρόαση στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας του Ιλινόις για να εξετάσει τι οδήγησε στους θανάτους στην αποθήκη της Amazon. Καλούν επίσης την εταιρεία να διασφαλίσει ότι διαθέτει πρωτόκολλα ασφάλειας και εκπαίδευσης για ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλους κινδύνους, όπως ο Covid-19, στο μέλλον.

Μιλώντας στο Intercept τη Δευτέρα, 12 εργαζόμενοι της Amazon περιέγραψαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Κάποιοι είπαν ότι ποτέ δεν είχαν κάνει ασκήσεις ετοιμότητας για ακραία καιρικά φαινόμενα στην εργασία τους, και αρκετοί είπαν ότι θα ήταν αβέβαιοι για το τι να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η Amazon έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που επλήγησαν από την τραγωδία, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς 1 εκατομμυρίου δολαρίων στο Ίδρυμα Κοινότητας του Έντουαρντσβιλ. Η εταιρεία αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις τη Δευτέρα σχετικά με τα σχέδιά της για καταστροφές στο εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι εργαζόμενοι έπρεπε να έχουν κάνει ασκήσεις.

Ο Σενισέρος είπε ότι καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνονται λόγω της κλιματικής κρίσης, οι εργαζόμενοι ερευνούν πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους και να ζητήσουν από τις εταιρείες να λογοδοτήσουν.

Η αποθήκη του Έντουαρντσβιλ είναι μέρος ενός τεράστιου όγκου κατασκευών από σκυρόδεμα και χάλυβα που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή του Σεντ Λούις την τελευταία δεκαετία, λόγω της συμβολής μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων, το φθηνό κόστος, αλλά και τις προσδοκίες των Αμερικανών για την απόκτηση φθηνών πακέτων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή