Τα γραφεία του περιοδικού δρόμου «σχεδία», αλλά και το καφέ-εστιατόριο της «σχεδίας», στο κέντρο της Αθήνας, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 13/12 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γευμάτισε στο εστιατόριο και συνομίλησε με πέντε πωλητές του περιοδικού δρόμου «σχεδία» από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον διευθυντή σύνταξης του περιοδικού Χρήστο Αλεφάντη και την κυρία Ελένη Γαβριήλ, εργαζόμενη πλέον -και τέως πωλήτρια του περιοδικού- στην κουζίνα του καφέ της «σχεδίας».
Η συζήτηση άνοιξε αρχικά γύρω από την αστεγία και τις δυσκολίες της, αλλά και τα επιπλέον εμπόδια που έθεσε ο κορωνοϊός.
«Το χαμόγελό μου οφείλεται στη “σχεδία’’», σημείωσε ο κ. Μιχάλης Σαμόλης, ενώ τόνισε την σημασία της επαφής με τον κόσμο. Η κ. Μαρία Ντράγκου, από την Θεσσαλονίκη, συγκινείται συχνά με την αγάπη του κόσμου, αλλά και των παιδιών, ένα συναίσθημα που της δίνει δύναμη να συνεχίσει. «Η εργασία μου στη “σχεδία’’ με διαμόρφωσε ως άνθρωπο, μου άλλαξε την ματιά μου προς τον κόσμο». Στη ζεστασιά του κόσμου και στη δύναμη της ματιάς των ανθρώπων αναφέρθηκε ο κ. Νικόλας Θεοδωρίδης, επιφυλάσσοντας μια ιδιαίτερη μνεία στη «συναισθηματική ευφυία των Θεσσαλονικών», οι οποίοι «νιώθουν χρέος τους να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν».
Η κ. Ελένη Γαβριήλ εξήγησε ότι η «σχεδία» άλλαξε τη ζωή της, καθώς από πωλήτρια του περιοδικού εντάχθηκε στο προσωπικό του εστιατορίου της «σχεδίας», ως λαντζιέρισσα στην κουζίνα. «Η ζωή πρέπει και μπορεί να είναι όμορφη για όλους, τελικά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σπύρος Ποταμίτης, που εκτός από πωλητής της «σχεδίας» είναι και συγγραφέας, μίλησε για τον αγώνα που δίνει για να συνδυάσει την ανάγκη για επιβίωση με αυτήν για δημιουργία. Η ένταξή του στην ομάδα των πωλητών της «σχεδίας» και, εσχάτως, σε αυτήν των οδηγών στις «Αόρατες Διαδρομές» του έδωσε επιπλέον υλικό και έμπνευση, αλλά και μια άλλη προοπτική στη ζωή του.
Ο κ. Αλεφάντης, ο οποίος πριν από το γεύμα ξενάγησε την πρόεδρο στο εργαστήρι του «σχεδία αρτ» και στα γραφεία του περιοδικού, αναφέρθηκε στη συναρπαστική ιστορία των περιοδικών δρόμου, η οποία ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και έφθασε μέχρι την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και, φυσικά, την Ελλάδα. «Μέσα από το δίκτυο αυτό (του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου) δημιουργήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες διακρίσεις σε σχέση με το Ευ Αγωνίζεσθαι από όλες τις χώρες και αυτό είναι που μας κάνει υπερήφανους και μας ενδυναμώνει: η χαρά του παιχνιδιού, η χαρά της συμμετοχής», είπε ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού.
Λόγος έγινε, επίσης, για την μεγάλη έρευνα για τον κοινωνικό αντίκτυπο της «σχεδίας». Εννιά στους δέκα αναγνώστες της «σχεδίας» απάντησαν ότι χάρη στο περιοδικό είδαν τη ζωή με άλλη ματιά και αισθάνθηκαν περισσότερο ενεργοί κοινωνικά. Οι συνδαιτημόνες πωλητές συμφώνησαν στο εξής: Η «σχεδία» για εκείνους δεν συμβολίζει μόνο τα χρήματα και την εξασφάλιση των προς το ζην, αλλά και την εμπλοκή τους με τον πολιτισμό και την κοινωνία, τον αθλητισμό, κάτι που είναι απαραίτητο για την ψυχική τους υγεία.
Η κ. Σακελλαροπούλου , κουβεντιάζοντας με τους πωλητές, τόνισε τη σημασία της κοινωνικής ζωής και τις δυσκολίες που έχει η αποκοπή από αυτήν. Μαζί με τα χρήματα που εξασφαλίζουν τα προς το ζην, χρειάζεται και η ψυχική υγεία και ισορροπία, η επικοινωνία με άλλα μέλη της κοινωνίας. Ιδιαίτερη αναφορά επεφύλαξε στον σπουδαίο ρόλο της αλληλεγγύης, εντάσσοντας τη «σχεδία» σε ένα από τα εγχειρήματα που παλεύουν για αυτόν το σκοπό με συνέπεια και όραμα.
«Ουσιαστικά, εμείς ονειρευόμαστε η “σχεδία” να μη χρειάζεται μια μέρα να υπάρχει. Να μην υπάρχουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή», σχολίασε ο κ. Αλεφάντης.