Σε τροχιά ανεξαρτητοποίησης το Κόσοβο

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 17:07
A- A A+

Οκτώ χρόνια μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση μεταξύ Σερβίας και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. συμφώνησαν να υποστηρίξουν ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, με διεθνή επιτήρηση, σύμφωνα με ανώτατους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η απόφαση είναι πιθανό να καταλήξει, πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι, στην επίσημη δημιουργία ενός νέου κράτους στη νότια Ευρώπη, όμοιο σε μέγεθος με την πολιτεία του Κονέκτικατ, το οποίο θα είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει ενδεχομένως δικό του στρατό, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Ωστόσο, ένας ξένος διπλωμάτης θα διατηρήσει τη δικαιοδοσία απόλυσης αξιωματούχων, ενώ τα θέματα ρουτίνας θα αφεθούν στην τοπική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να επιτηρούν το νέο κράτος, με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και τη συμβολή στην προστασία των μειονοτήτων, αλλά θα αποσυρθούν σταδιακά καθώς θα πλησιάζει η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο τίθεται σε τροχιά ανεξαρτητοποίησης σημαίνει ότι θα κλείσει ένα κεφάλαιο της Βαλκανικής ιστορίας που σημαδεύτηκε από πολέμους, πολιτικές αναταραχές, μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών και την καταστροφή περιουσιών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το νέο σχέδιο, τελικό αποτέλεσμα μακρόχρονων διπλωματικών διαβουλεύσεων, αναμένεται να κατευνάσει εν μέρει τη συνεχή έντονη πίεση των Αλβανών για ανεξαρτησία. Οι Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι χωρίς επίσημες ενέργειες για το ζήτημα, νέες συγκρούσεις ενδέχεται να ξεσπάσουν μέχρι το καλοκαίρι.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η σχετική ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου εμπεριέχει σημαντικά οικονομικά κίνητρα, προβλέποντας ότι θα ανοίξει την πόρτα για δυτικές επενδύσεις, νέες παροχές δανείων και οικονομική ενίσχυση από τη Δύση. Το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα της Ευρώπης σε ανθρακολιγνίτη. Οι οικονομολόγοι ελπίζουν ότι θα κατασκευαστούν νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο νέο κράτος και ότι αυτό θα αποτελέσει τον βασικό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Ωστόσο, ορισμένοι διπλωμάτες εφιστούν την προσοχή στο ότι η επίτευξη της συναίνεσης από τις Δυτικές χώρες ίσως να μην αποτελέσει το τέλος της ιστορίας: Οι Σέρβοι ηγέτες έχουν ταχθεί ένθερμα και επίμονα κατά του αναγκαστικού διαχωρισμού από την επαρχία τους. Πολλοί Σέρβοι στρέφονται τώρα προς τη Ρωσία για να προστατεύσει τα συμφέροντα τους, με την άσκηση βέτο, όταν η πρόταση θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πιθανότατα την άνοιξη.

WASHINGTON POST

Προτεινόμενα για εσάς