Πριν από τρία χρόνια η επιστήμη κατάφερε να ρίξει ένα ακόμη απόρθητο μέχρι τότε για τον άνθρωπο «κάστρο». Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα. Πρόκειται για μια κολοσσιαία μαύρη τρύπα με μάζα περίπου 6,5 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία Messier 87 σε απόσταση 55 εκατ. ετών φωτός από τη Γη.
Όπως είναι αναμενόμενο τα όσα συμβαίνουν σε μια τέτοιου μεγέθους μαύρη τρύπα και τα φαινόμενα που παράγονται είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσο και εντυπωσιακά. Για αυτό τον λόγο τόσο αυτή όσο και άλλες ανάλογου μεγέθους μαύρες τρύπες αποτελούν μόνιμο στόχο παρατήρησης και μελέτης των αστρονόμων.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βαλένθια στην Ισπανία πέτυχαν άλλη μια πρωτιά παρατηρώντας την μαύρη τρύπα στο Messier 87. Όταν οι μαύρες τρύπες είναι ενεργές, όταν δηλαδή στα τρομερά βαρυτικά τους δίχτυα πέφτουν διαστημικά αντικείμενα (κυρίως άστρα) ή κοσμική ύλη (αέρια, σκόνη) παράγονται διάφορα φαινόμενα ένα εκ των οποίων είναι η εκτόξευση με τρομερές ταχύτητες στο Διάστημα δεσμών ακτινοβολίας και ύλης. Κάποιες φορές οι δέσμες ύλης που εκτοξεύονται συνήθως από το κέντρο των μαύρων τρυπών κινούνται μέσα σε ένα ελικοειδές μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται σε αυτή την κοσμική διεργασία.
Το ίδιο συμβαίνει και στην μαύρη τρύπα στο Messier 87. Από το κέντρο του ξεπηδά μια τέτοια έλικα και μάλιστα πρόκειται για την μεγαλύτερη σε έκταση τέτοιου είδους έλικα που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Η ερευνητική ομάδα με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου VLA στο Νέο Μεξικό στις ΗΠΑ κατάφερε να φωτογραφίσει αυτή τη γιγάντια έλικα η οποία έχει έκταση 3,300 ετών φωτός από το κέντρο του γαλαξία. Μάλιστα οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν εικόνες τριών διαστάσεων της έλικας η οποία όπως ανακοίνωσαν «είναι διπλή και μοιάζει με αυτή του ανθρώπινου DNA». Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι η δέσμη ύλης βγαίνοντας από την έλικα συνεχίζει την πορεία της για περίπου άλλα πέντε χιλιάδες έτη φωτός.