Χονγκ Κονγκ: Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι, καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλάκιση

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 10:31
UPD:10:32
EPA/JEROME FAVRE
A- A A+

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ και επικριτής του Πεκίνου, Τζίμι Λάι, καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλάκιση για τη συμμετοχή του και την υποκίνηση πολιτών να συμμετάσχουν σε αγρυπνία μνήμης της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν.

Ο 74χρονος είναι ο ιδρυτής της Apple Daily, της δημοφιλούς εφημερίδας υπέρ της δημοκρατίας η οποία είναι πλέον ανενεργή.

Ο Λάι καταδικάστηκε τη Δευτέρα μαζί με άλλους δύο ακτιβιστές, την δικηγόρο Τσόου Χανγκ Τουνγκ και την πρώην δημοσιογράφο Γκουίνεθ Χο. Οι Τουνγκ και Χο καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 12 και έξι μηνών, αντίστοιχα, με κατηγορίες για μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση. 

Ως ελαφρυντικό, ο δικηγόρος του Λάι ανέφερε τα λόγια του στο δικαστήριο: «Αν η μνήμη αυτών που πέθαναν εξαιτίας της αδικίας είναι έγκλημα». . . [τότε] αφήστε με να υποστώ την τιμωρία».

Το Χονγκ Κονγκ οργάνωνε μαζικές εκδηλώσεις μνήμης για την καταστολή της Τιενανμέν για τρεις δεκαετίες - παρά την απαγόρευση τέτοιων μνημείων στην ηπειρωτική Κίνα - προτού οι αρχές απαγορεύσουν τις δημόσιες εκδηλώσεις για δύο χρόνια από το 2020 επικαλούμενες τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό.

Συνολικά 24 άτομα που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν ή υποκίνησαν άλλους να συμμετάσχουν στην περσινή αγρυπνία της Τιενανμέν, και 16 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή Τζόσουα Γουόνγκ, είχαν ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση μεταξύ τεσσάρων και 10 μηνών αφού παραδέχθηκαν την ενοχή τους. 

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή