Ν. Ανδρουλάκης: Οι πρώτες κινήσεις και τα πρόσωπα σε θέσεις - κλειδιά

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 10:24
UPD:10:25
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Βουτιά στα βαθιά κάνει από σήμερα ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μετά την ξεκάθαρη επικράτηση του με σχεδόν 68%  στις εσωκομματικές εκλογές.  Ο Νίκος  Ανδρουλάκης - ο οποίος ήταν μόλις 2 ετών το 1981 στην πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ - καλείται να δώσει ένα σαφές στίγμα για την επόμενη ημέρα και να στελεχώσει θέσεις-  κλειδιά με νέα πρόσωπα.

Η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του σήμερα θα συνοδευτεί από  μια σειρά αλλαγών, με «γρίφο» να παραμένει ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με δεδομένο πως ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ δεν είναι βουλευτής πρέπει να βρεθεί μια λύση και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, καθώς αύριο το απόγευμα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Στα ονόματα που παίζουν δυνατά είναι αυτά του Κώστα Σκανδαλίδη (από την παλαιότερη γενιά) και του Μιχάλη Κατρίνη (από τη δυναμική γενιά των 40ρηδων).

Εκτός από τον πρόεδρο της Κ.Ο. υπάρχουν ακόμη οι θέσεις των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (που σήμερα κατέχουν οι Κ. Σκανδαλίδης και Μ. Κατρίνης)  αλλά και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε ταχθεί με τον Γ. Παπανδρέου).  Υπενθυμίζεται ότι δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη είχαν ταχθεί οι βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (είναι αντιπρόεδος της Βουλής), Απ. Πάνας, Ευ. Λιακούλη και Δ. Μπιάγκης.

Το πιθανότερο είναι να υπάρξουν άμεσα κινήσεις και για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, ενώ πρόσωπο -έκπληξη αναμένεται να προκριθεί για τη θέση του εκπροσώπου τύπου (που δεν αποκλείεται να είναι γυναίκα).  Στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη θα είναι παρόντες στις πρώτες συσκέψεις και θα έχουν θέση στην επόμενη μέρα. Μεταξύ αυτών είναι : ο πρώην γραμματέας του κόμματος  Στέφανος Ξεκαλάκης, ο πρώην γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βλάχος, η εκπρόσωπος στην ΕΔΕΚΑΠ Μάρα Κουκουδάκη κ.α.

Να σημειωθεί πως την Πέμπτη ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής θα βρεθεί στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Απο εκεί και πέρα στόχος του κ. Ανδρουλάκη  - έχοντας την «προίκα» των 270.000 ψήφων - είναι το κόμμα να κατέβει πρώτα στον κόσμο.

 

Οι προκλήσεις του Ν. Ανδρουλάκη

 

Σήμα ανανέωσης καλείται να στείλει με τις πρώτες του κινήσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς αυτό ήταν και το μήνυμα της εσωκομματικής κάλπης. Το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ήταν στην ευρωβουλή έχει τα «συν» και τα «πλην». Από την μία πλευρά είχε καταφέρει να μείνει μακριά από πολιτικούς καβγάδες και δεν έχει προσωπική φθορά. Από την άλλη πλευρά δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό οι θέσεις του σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, με αποτέλεσμα να καλείται τώρα να καλύψει αυτό το έδαφος. 

Να σημειωθεί πως το  συνέδριο του κόμματος  έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα πάρει αναβολή. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, το συνέδριο θα γίνει αργότερα την άνοιξη, αν όχι το φθινόπωρο. 

Σε κάθε περίπτωση στόχος δεν είναι άλλος από την αύξηση των ποσοστών του κόμματος , ενώ θα εξεταστεί και πως θα υπάρξει στενότερη σύνδεση με το «πράσινο» παρελθόν. Άλλωστε το μεγάλο στοίχημα είναι ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων, που στο παρελθόν ήταν  ΠΑΣΟΚ αλλά στην πορεία στράφηκαν σε άλλα κόμματα ή επέλεξαν την αποχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή