Ενεργειακά δεδομένα

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 19:30

A- A A+

Η προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο έχει βελτιωθεί μετά τις πρόσφατες συμφωνίες που επιτεύθηκαν με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, δήλωσε, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε ένα από τα πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, που θεωρείται ως ένας από τους πιθανούς υποψήφιους που θα διεκδικήσουν την προεδρία της Ρωσίας, μετά την Πούτιν εποχή.

Από τον Μάρτιο του 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Αν δεν αλλάξει η σημερινή πολιτική, και αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, η εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές ενέργειας θα αυξηθεί από 50% της συνολικής καθημερινής κατανάλωσης που είναι σήμερα σε 65% μέχρι το 2030. Οι εισαγωγές πετρελαίου θα αυξηθούν από 82% σε 93% της συνολικής κατανάλωσης. Για το φυσικό αέριο, η εξάρτηση από τις εισαγωγές θα αυξηθεί σε δραματικό βαθμό, από το 57% στο 84%.

Ο πειρασμός για τους προμηθευτές ενέργειας είναι μεγάλος να εκμεταλλευθούν τη δύναμη που τους δίνει η μονοπωλιακή φύση της ενεργειακής υποδομής: σε κλάσμα δευτερολέπτου, λόγω ενός πολιτικού «καπρίτσιου» οι αγωγοί που εφοδιάζουν ολόκληρες χώρες μπορούν να στερέψουν - με ό,τι αυτό σημαίνει.

Οσο κι αν κανείς νομίζει ότι έχει παρέλθει η εποχή των αυτοκρατοριών στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όταν πρόκειται για την αναζήτηση και τον έλεγχο των ενεργειακών προμηθειών, ζούμε ακόμα -εν μέρει τουλάχιστον -στον 19ο αιώνα.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να υπογράψουν τον ερχόμενο Μάρτιο ένα κοινό σχέδιο δράσης για την ενέργεια.

Το πρώτο σημείο αυτού του σχεδίου είναι η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, με τον σαφή διαχωρισμό της παραγωγής από τη διανομή και με την ίδρυση ανεξάρτητων υπηρεσιών ελέγχου που θα δρουν σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αυξηθούν, φτάνοντας το 20% της συνολικής κατανάλωσης μέχρι το 2020.

Στην προσπάθειά της όμως να αναπτύξει μια τέτοια πολιτική, η Ενωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά εμπόδια. Η ίδια η Γερμανία, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία, κατηγορείται για την απροθυμία της να ανοίξει τις αγορές και για την εμμονή της να ακολουθεί μια διμερή ενεργειακή πολιτική με τη Μόσχα.

Πριν από ένα μήνα, η Επιτροπή επέβαλε κυρώσεις στις γερμανικές εταιρείες Rwe, E.On, EnBW και Vattenfail για εναρμονισμένες πρακτικές.

Το πιο επίμαχο σημείο όμως της διαμάχης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι η συμφωνία που υπέγραψε η Γερμανία το 2005 με τον ρωσικό γίγαντα Gazprom για την κατασκευή ενός αγωγού κάτω από τη Βαλτική που θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των δύο χωρών παρακάμπτοντας τις ενδιάμεσες, περιλαμβανομένης της Πολωνίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή