Ινφαντίνο: Όχι στη Super League, ναι στο διετές Παγκόσμιο Κύπελλο των συγκινήσεων

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021 14:02
UPD:14:06
REUTERS/LEONARDO FERNANDEZ VILORIA
A- A A+

«Το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλους. Και το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν ζωντανά τα συναισθήματα»: αυτή είναι η σκέψη του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος μίλησε στο περιθώριο της ημερίδας στη μνήμη του Πάολο Ρόσι, που διοργάνωσε το Μουσείο FIFA στη Ζυρίχη, όπως αναφέρει η εφημερίδα Tuttosport.

«Στις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια σύνοδο κορυφής και με τις διακόσιες παγκόσμιες ομοσπονδίες. Η πρόταση δεν είναι μόνο το Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, αλλά μιλάει και για το γυναικείο ποδόσφαιρο και τη νεολαία, το διεθνές καλαντάρι και τις διακοπές των πρωταθλημάτων», είπε ο Ινφαντίνο.

Και πρόσθεσε: «Είναι προφανώς ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί: είμαστε σε φάση πλήρους διαβούλευσης, υπάρχουν αντίθετες απόψεις, υπάρχουν ευνοϊκές απόψεις, εξαρτάται από ποια πλευρά κοιτάς. Αυτό που θα κάνουμε είναι να παρουσιάσουμε ιδέες και επίσης οικονομικές πτυχές, που δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα, για να δείξουμε τον θετικό αντίκτυπο της διοργάνωσης ενός νέου διεθνούς ημερολογίου, ενός πιο συχνού Μουντιάλ, συνεχίζοντας τη συζήτηση και λαμβάνοντας σχόλια για να βελτιώσουμε το ποδόσφαιρο και να το κάνουμε πιο περιεκτικό».

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι το ποδόσφαιρο κινείται προς ένα είδος ανισότητας, προς μια ολοένα μικρότερη ομάδα ελίτ, τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και σε εθνικό επίπεδο», υπογράμμισε, αναφερόμενος εμμέσως και στο πρότζεκτ της ευρωπαϊκής Super League, την οποία απορρίπτει. «Ο ρόλος της FIFA πρέπει να είναι η παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει με αυτή την έννοια: συνεχίζουμε να μιλάμε γι΄ αυτό, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ακόμη και μετά τις 20 Δεκεμβρίου».

Εν συνεχεία, έθεσε έναν προβληματισμό. «Είναι σωστό το Παγκόσμιο Κύπελλο να γίνεται κάθε 4 χρόνια; Γιατί στην πραγματικότητα, αν η Ιταλία δεν προκριθεί στο Κατάρ 2022, θα παραμείνει χωρίς συμμετοχή σε Μουντιάλ για 12 χρόνια: Δεν νομίζω ότι είναι πολύ θετικό για μια ποδοσφαιρική χώρα όπως η Ιταλία».

«Ύστερα, πρέπει να πούμε ότι στην Ευρώπη, από τις 32 Εθνικές ομάδες που συμμετέχουν στα προκριματικά οι 13 προκρίνονται, στις άλλες ηπείρους είναι πολύ λιγότερες. Αν παραπονιούνται σε άλλες ηπείρους είναι προφανώς επειδή έχουν κάτι για να παραπονεθούν. Τώρα, τα πλέι οφ θα είναι πολύ δύσκολα για την Ιταλία αλλά και για τους άλλους: ως πρόεδρος της FIFA μπορώ μόνο να πω: ας νικήσει ο καλύτερος. Σε κάθε περίπτωση, είμαι σίγουρος ότι το Μουντιάλ του Κατάρ θα έχει μεγάλη επιτυχία. Τα συναισθήματα που ξαναζήσαμε ανατρέχοντας στις μεγάλες εκπλήξεις του παρελθόντος, τους ιστορικούς αγώνες όπως Ιταλία-Βραζιλία το 1982, μας κάνουν να καταλάβουμε ότι μόνο το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι που τα πυροδοτεί».

Ο Ινφαντίνο ρωτήθηκε κατά πόσο λαμβάνει υπόψη η FIFA την πανδημία, που δεν δείχνει σημάδια κάμψης. «Προφανώς η παγκόσμια κατάσταση είναι περίπλοκη αυτή τη στιγμή, αλλά ας πούμε ότι οι αναφορές που έχουμε σε διεθνές επίπεδο, με τους εμβολιασμούς σε εφαρμογή, μας κάνουν αισιόδοξους για τους επόμενους μήνες», απάντησε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στο Κατάρ, θα είναι πραγματικά το πρώτο μεγάλο διεθνές και παγκόσμιο γεγονός με μεγάλη προσέλευση κοινού. Είμαστε αισιόδοξοι, έχει ήδη γίνει τεράστια ιατρική πρόοδος στον αγώνα κατά της Covid, αν συνεχιστεί η πρόοδος είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το γιορτάσουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο Ινφαντίνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις