Κ. Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Το σχέδιο της κυβέρνησης έως τις κάλπες

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021 12:54
UPD:13:00
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
A- A A+

«Eκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην οποία αναπτύσσει το σχέδιό της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες και το στίγμα που θέλει να δώσει στην Ν.Δ. για την επόμενη μέρα.

«Νομίζω ότι προσθέτει μεγάλα αποθέματα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας να γνωρίζουν όλοι ότι ο εκλογικός κύκλος είναι σταθερός. Αυτό υπήρξε πάγια άποψή μου και τώρα φυσικά που έχω την τιμή να κάθομαι σε αυτή την καρέκλα έχω τη δυνατότητα να την κάνω πράξη. Σας επαναλαμβάνω λοιπόν και πάλι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» αναφέρει συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο».

Όπως σημειώνει η κυβέρνηση έχει ακόμα 18 μήνες εντατικής δουλειάς μπροστά της και θέλει να αξιολογηθεί συνολικά για το έργο το οποίο παράγει, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις πολλαπλές κρίσεις που της προέκυψαν, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε.

Στο ερώτημα «αυτοδυναμία ή δεύτερες εκλογές» ο κ. Μητσοτάκης απαντά πως «μία αυτοδύναμη κυβέρνηση έχει άλλες δυνατότητες ευελιξίας και ταχύτητας στην εφαρμογή της πολιτικής της. Και αν οι πολίτες κρίνουν τελικά ότι η διακυβέρνησή μας είναι επιτυχημένη, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουμε αυτοδυναμία και την επόμενη τετραετία».

Αναφέρει στη συνέχεια πως η Νέα Δημοκρατία «αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη» και «ένα κόμμα το οποίο έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί τον χαρακτήρα του προοδευτικού κόμματος». «Πιστεύω ότι αυτό το οποίο έχουμε πετύχει είναι να επαναπροσδιορίσουμε τον δημόσιο διάλογο γύρω από το τι πραγματικά συνιστά πρόοδο και τι τελικά ταυτίζεται με την οπισθοδρόμηση. Για εμένα, η πρόοδος είναι πάνω από όλα η αλλαγή, είναι η δυνατότητα προσαρμογής σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε με ενθουσιασμό και με αισιοδοξία τις δίδυμες προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής, πράγμα το οποίο έχουμε κάνει» σημειώνει.

Προσθέτει ακόμη πως στόχος είναι «να διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης το οποίο θα έχει στο επίκεντρό του τη δημιουργία θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια τη μείωση των ανισοτήτων γιατί οι μεγαλύτερες ανισότητες είναι μεταξύ αυτών που έχουν δουλειά και μεταξύ αυτών που δεν έχουν δουλειά. Και ταυτόχρονα να κάνουμε την ελληνική κοινωνία πιο συμπεριληπτική, πιο ανοιχτή και πιο ανεκτική στη διαφορετικότητα».

Για την οικονομία υπογραμμίζει πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να πάμε από μία ταχύτατη ανάκαμψη σε μία υψηλή διατηρήσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων των πολιτών. Αυτό το οποίο με ικανοποιεί ιδιαίτερα δεν είναι μόνο ο απόλυτος ρυθμός της ανάπτυξης, αλλά κυρίως η σύνθεση της ανάπτυξης. Μία ανάπτυξη η οποία προέρχεται ολοένα και περισσότερο από επενδύσεις και από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών». Όπως σημειώνει η κυβέρνηση «επαναπρογραμματίζει ουσιαστικά όλο το DNA της ελληνικής οικονομίας, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην κατάρτιση και στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτουμε».

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής απαντά: «Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αλλά όποιον και αν επιλέξουν οι πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ, θεωρώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του και προσβλέπω σε ουσιαστική, ποιοτική αντιπολίτευση. Για μένα ποιοτική είναι η αντιπολίτευση που καταθέτει προτάσεις. Μια καλή αντιπολίτευση θα κάνει και την κυβέρνηση καλύτερη».

Είναι πιθανό λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον» να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας, είτε πιο χαμηλά σε ηλικίες, δηλαδή των 50 ετών, είτε σε άλλες κοινωνικές ομάδες;

Για το ενδεχόμενο επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών ξεκαθαρίζει πως «εν είναι κάτι που αυτήν τη στιγμή εξετάζεται, αλλά επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναπροσαρμόσει την πολιτική της αν χρειαστεί. «Αυτήν τη στιγμή δεν εξετάζουμε επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού πέραν της ηλικίας άνω των 60. Αλλά, όπως έχουμε δει, η πανδημία αυτή, δυστυχώς, μας έχει εκπλήξει πολλές φορές όλους μας -όχι μόνο στην Ελλάδα- και μας εκπλήσσει συνήθως δυσάρεστα, όχι ευχάριστα. Και έχω πει με γενναιότητα ότι είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας εάν τα δεδομένα μάς υποδείξουν ότι αυτό είναι απαραίτητο» επισημαίνει.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παραλείπει να απαντήσει στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ. «λυπάμαι για την ποιότητα της αντιπολίτευσης και για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας έχει διαλέξει να πολιτεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Προφανώς, δεν καταλαβαίνει ότι η πανδημία δεν είναι πανδημία Μητσοτάκη αλλά ένας παγκόσμιος υγειονομικός εφιάλτης, ο οποίος αναγκάζει όλες τις κυβερνήσεις να αναπροσαρμόζουν συνέχεια τη στρατηγική τους με βάση τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους. Από εκεί και πέρα, για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας το μόνο που θα πω είναι ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην κριτική την οποία ασκεί, διότι παρέδωσε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με τραγικές αδυναμίες» αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτό το οποίο συμβαίνει στην Ελλάδα, με την απόλυτη κομματικοποίηση της πανδημίας και τη χρήση ενός λεξιλογίου από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο εμπρηστικού και τολμώ να πω και προσβλητικού, είναι μοναδικό στην Ευρώπη. Αλλά ο καθένας από εκεί και πέρα είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή